Donaldas Trumpas / Facebook archyvo nuotr.

Baltieji rūmai, sekmadienio vakarą, paskelbė apie savo atsisakymą dalyvauti posėdyje Atstovų rūmuose. Šis posėdis pažymi naujo etapo pradžią atvirame apkaltos procese prieš Donaldą Trumpą. Pats prezidentas šią procedūrą smerkia ir vadina ją nesąžininga.

Vis dar vyksta diskusija,  ar tikrai yra surinkta pakankamai įrodymų, jog apkalta prieš Donaldą Trumpą būtų pradėta. Taigi, tai bus sprendžiama šią savaitę Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmuose. Teisminė komisija diskusijas turėtų pradėti šį trečiadienį, per posėdį su Konstitucijos specialistais. Jie jau buvo pakvietę Donaldą Trumpą atsakyti į klausimus per jo advokatus ar liudytojams užduodant klausimus   raštu. Visgi, Donaldas Trumpas procese dalyvauti atsisakė.

„Mes negalime dalyvauti gruodžio 4 dienos  posėdyje, nes  kol kas  liudytojų vardai taip ir  nebuvo paviešinti ir tebėra abejonų, ar ši procedūra yra teisinga “,-rašė Baltųjų rūmų teisininkas Patas Cipollone.

„Bet jei jūs esate tikrai pasiryžę ateityje prižiūrėti, jog procesas būtų sąžiningas,  mes galime apsvarstyti galimybę dalyvauti“, – priduria advokatas.

Penkiolika liudytojų prieš Donaldą Trumpą

Mintis pradėti apkaltos procesą kilo tuomet, kai Donaldas Trumpas  paprašė Ukrainos ištirti Džozefą Robinetą, vieną iš galimų jo priešininkų 2020 metų  prezidento rinkimuose. Prezidentas teigia, kad turėjo tokią  teisę, iškeldamas galimą „korupcijos“ atvejį, ir prisiekia, kad nedarė jokio spaudimo Kijevui. Tačiau, demokratų opozicija įsitikinusi, kad Donaldas Trumpas piktnaudžiavo savo galiomis.

Du mėnesius  Atstovų rūmų teismų komitetas vykdė tyrimą. Jo metu buvo rasti  apie penkiolika liudininkų, kurie pateikė  prezidentui kaltinimus. Gruodžio 3 dieną komitetas  turi perduoti savo tyrimo ataskaitą Teisėjų komitetui, kuris yra atsakingas už kaltinimų valstybės vadovui teisinį apibūdinimą.

Keturi apkaltos proceso aspektai

Teisėjų komitetas svarstys bent keturis dalykus: piktnaudžiavimą valdžia, korupciją, Kongreso funkcionavimą, trukdymą teisingumui. Parengti dokumentai, prieš pat Kalėdas, bus pateikti plenariniam balsavimui žemuosiuose Kongreso rūmuose.

Atsižvelgiant į demokratinę daugumą šiuose rūmuose, tikimasi, kad Donaldas Trumpas pateks į istorijos knygas kaip trečiasis JAV prezidentas, patekęs į apkaltos procesą, po Andrew Johnsono ir Billo Clintono .Abu šie prezidentai  vėliau  buvo išteisinti. Vienas iš prezidentų, Richardas Nixonas atsistatydino prieš pat šį procesą.

Jei procesas tęsis taip, kaip tikimasi, Senatui bus pavesta teisti prezidentą, o jam pašalinti reikės dviejų trečdalių balsų daugumos.Visgi, kad prezidentas bus pašalintas yra sunkiai tikėtina, kadangi Respublikonų partija šiuo metu sudaro Senato  daugumą, be to, ji stipriai palaiko Donaldą Trumpą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: