Džo Baidenas . EPA-ELTA nuotr.

Baltieji rūmai ketina per vaistines ir bendruomenių klinikas išdalyti 400 mln. nemokamų N95 kaukių, kurių jau seniai prašė visuomenė.

Džo Baideno administracija paskelbė, kad visoje šalyje išdalys šimtus milijonų nemokamų aukštos kokybės kaukių, kurių jau seniai prašė visuomenė, ypač plintant itin užkrečiamo COVID-19 atmainai omikronui.

Prezidentas Džo Baidenas atskleidė, kad Baltieji rūmai iš Strateginių nacionalinių atsargų nemokamai išdalys 400 mln. nešiojamųjų N95 kaukių. Šiuo metu atsargose yra daugiau kaip 750 mln. kaukių N95, t. y. trigubai daugiau nei 2021 m. sausio mėn. po to, kai administracija, pasinaudojusi Gynybos gamybos įstatymu, padidino kaukių gamybą.

Pasak Baltųjų rūmų, kaukių platinimo programa bus didžiausias asmeninių apsaugos priemonių diegimas šalies istorijoje.

„Siekdama užtikrinti, kad gauti šias kaukes būtų paprasta ir patogu, administracija pasitelkia federalinę mažmeninės vaistinės programą ir federalinę bendruomenės sveikatos centrų programą, kad nemokamas kaukes būtų galima gauti daugelyje tų pačių patogių ir patikimų vietų, į kurias amerikiečiai eina skiepytis ir pasipildyti sveikatos“, – sakė Baltųjų rūmų pareigūnas. „N95 kaukes visuomenė galės pasiimti dešimtyse tūkstančių vietinių vaistinių ir tūkstančiuose bendruomenės sveikatos centrų visoje šalyje.“

Praėjusią savaitę vykusiame klausyme dėl reagavimo į pandemiją sveikatos ir socialinių paslaugų sekretoriaus padėjėja pasirengimo ir reagavimo klausimais Dawn O’Connell senatoriams liudijo, kad N95 kaukės, esančios strateginėse nacionalinėse atsargose, tiekiamos iš 12 vietinių gamintojų.

„Taip pat rengiame susitarimą dėl šiltos bazės gamybos, kad galėtume išlaikyti šiuo metu turimus pajėgumus, net ir sumažėjus paklausai“, – sakė O’Connell.

Baltieji rūmai sakė, kad kaukes pradės siųsti savaitės pabaigoje, o vaistinėse ir bendruomenės sveikatos centruose šias kaukes bus galima įsigyti kitos savaitės pabaigoje. Tikimasi, kad iki vasario pradžios programa pradės veikti visu pajėgumu. Apie plano detales „Politico“ pirmą kartą pranešė antradienį.

Šis planas yra didesnių, nors ir pavėluotų, pastangų užtikrinti, kad amerikiečiai turėtų galimybę įsigyti kokybiškesnes kaukes, kai rekordiškai padaugėjo COVID-19 atvejų, dalis. Nors tyrimai parodė, kad šios kaukės geriau apsaugo žmones nuo viruso, sveikatos apsaugos pareigūnai nekeičia rekomendacijų ir nerekomenduoja naudoti medžiaginių kaukių, kurios menkai apsaugo nuo omikrono viruso atmainos. N95 kaukės yra veiksmingiausios, apsaugančios nuo viruso perdavimo.

Geriausia kaukė „yra ta, kurią dėvite ir kurią galite laikyti visą dieną, kurią galite toleruoti viešose patalpose“, – sakė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų direktorė daktarė Rochelle Walensky.

J. Bidenas pirmą kartą apie savo administracijos planą dalyti nemokamas kaukes užsiminė prieš savaitę, kai taip pat atskleidė, kad Baltieji rūmai padvigubino greitųjų COVID-19 testų, kurie amerikiečiams bus nemokamai tiekiami per vyriausybės interneto svetainę, pirkimą. Ši svetainė buvo paskelbta antradienį.

Prezidentas ir federalinė vyriausybė vis dažniau buvo raginami labiau padėti žmonėms gauti COVID-19 testus ir aukštos kokybės kaukes namuose. Visuomenės sveikatos ekspertai ir buvę J. Bideno pereinamojo laikotarpio patarėjai taip pat bandė spausti Baltuosius rūmus teikti nemokamas kaukes, teigdami, kad autentiškų ir nebrangių N95 vis dar labai sunku rasti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: