© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Atsižvelgęs į sunkią Ukrainos ekonominę padėtį ir jos pastangas vykdyti reformas, Europos Parlamentas antradienį suteikė papildomas prekybos lengvatas šiai šaliai.

Europarlamentarai pritarė siūlymui padidinti medaus, miežių, javų, kukurūzų, pomidorų ir kai kurių kitų produktų importo iš Ukrainos į ES lengvatines kvotas. Pavyzdžiui, Ukraina lengvatinėmis sąlygomis galės kasmet į ES papildomai eksportuoti 3000 tonų pomidorų, 65 tūkst. tonų kviečių, 625 tūkst. tonų kukurūzų bei 325 tūkst. tonų miežių.

Derybų metu europarlamentarams suabejojus, ar pagrįstai siūloma suteikti papildomas importo lengvatas karbamido trąšoms, sutarta papildomų lengvatų joms nesuteikti. Savo ruožtu EP nariai įtraukė veiksmingą kovą su korupcija kaip vieną iš prekybos lengvatų suteikimo sąlygų.

ES ir Ukrainos prekybą reglamentuoja pernai įsigaliojęs laisvosios prekybos susitarimas. Šis prekybos liberalizavimas yra asimetriškas, nes ES mažina ar naikina muitus greičiau negu Ukraina. Dėl papildomų prekybos lengvatų Ukrainai jau pasiektas europarlamentarų ir ES Tarybos sutarimas.

„ES remia Ukrainą, o kartu atsižvelgia į mūsų ūkininkų interesus. Suteikdami paramą, norime prisidėti prie vykdomų reformų, sustiprinti mažas ir vidutines įmones bei paskatinti tarpusavio prekybą. Tikiuosi, tai pasitarnaus Ukrainos žmonėms tiek politiškai, tiek ekonomiškai“, – pažymėjo EP pranešėjas Jarosław Wałęsa (Europos liaudies partija, Lenkija).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: