© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Trečiadienį priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas (EP) paragino leisti naudoti kanapes medicinoje ir skatinti šios srities tyrimus.

Europos Komisija ir valstybės raginamos „aiškiai atskirti medicininį ir kitokius kanapių vartojimo būdus“, taip pat panaikinti esamas finansines, kultūrines ir teisines kliūtis šios srities moksliniams tyrimams. EP skatina suteikti tokiems tyrimams tinkamą finansavimą ir plėsti informacijos sklaidą tarp medicinos specialistų.

EP nariai teigia, kad yra įrodymų, jog kanapės ir kanabinoidai gali padidinti apetitą ir sumažinti svorio kritimą sergantiesiems ŽIV/AIDS. Esą, kanapės taip pat padeda sumažinti epilepsijos, Alzheimerio, artrito, astmos, vėžio, Krono ligos, glaukomos ir  psichikos sutrikimų, tokių kaip psichozė ar Tureto sindromas, simptomus. Jos taip pat esą mažina nutukimo ir diabeto riziką bei palengvina mėnesinių skausmą.

Europarlamentarai ragina valstybes leisti gydytojams skirti pacientams kanapių pagrindu pagamintus vaistus. Šie medikamentai (tokie kaip CBD aliejus) turėtų būti įtraukti į sveikatos draudimo sistemas, kaip ir kitų rūšių vaistai, įsitikinę EP nariai. Galėdamos reguliuoti šiuos vaistus, valdžios institucijos gautų papildomų pajamų, apribotų juodąją rinką ir užtikrintų tikslų jų ženklinimą. Be to, taip kanapių gaminiai taptų sunkiau prieinami nepilnamečiams.

Nors Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) oficialiai rekomendavo, kad kanapių junginys kanabidiolis (CBD) nebūtų laikomas kontroliuojama medžiaga, ES valstybės vis tiek taiko labai skirtingus įstatymus dėl medicininių kanapių vartojimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: