© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Garsiausi Europos filmų kūrėjai pasirašė laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, didžiai sunerimę dėl ukrainiečių režisieriaus, kuris buvo suimtas Kryme dėl įtarimų terorizmu.

Tarp 19-os Berlyne įsikūrusios Europos filmų akademijos (EFA) inicijuotą laišką pasirašiusių kūrėjų yra britų režisieriai Mike’as Leigh (Maikas Li) ir Kenas Loachas (Kenas Loučas), ispanas Pedro Almodovaras (Pedras Almodovaras) ir Vokietijos filmų kūrėjas Wim Wendersas (Vimas Vendersas).

Laiške rašoma, kad jie yra “didžiai sunerimę” dėl Olego Sencovo, kurį, remiantis turima informacija, Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pajėgos suėmė gegužės 11 dieną Kryme, o vėliau perkėlė į Maskvos kalėjimą.

“Jau beveik tris savaites nėra jokios oficialios informacijos apie jam pateiktus kaltinimus”, – nurodoma EFA pareiškime..

Prezidentui Vladimirui Putinui ir kitiems aukštiems Rusijos pareigūnams adresuotame laiške raginama užtikrinti O.Sencovo saugumą ir paviešinti jo kalinimo vietą.

Jame taip pat sakoma, kad 37-ių režisieriui turėtų būti pateikti kaltinimai dėl “aiškaus nusikaltimo” arba jis turėtų būti paleistas. Laiške raginama atlikti “išsamų, greitą ir nešališką” šio akivaizdžiai “savavališko suėmimo” tyrimą.

O.Sencovas, opozicijos aktyvistas ir protestuotojų grupės “AutoMaidan” narys, gyvena Kryme. Roterdamo kino festivalyje 2012 metais pristatė savo pirmąjį filmą “Gaamer”, kuris pasakoja apie kompiuterinio pasaulio apsėstą paauglį,

Praėjusio mėnesio pabaigoje FSB pranešė, kad O.Sencovui ir dar trims asmenims “netrukus” bus pateikti kaltinimai dėl “teroristinių” išpuolių organizavimo Kryme.

Jeigu režisierius bus pripažintas kaltu, jam gresia iki 20 metų nelaisvės.

Laišką taip pat pasirašė Prancūzijos, Lenkijos, vengrijos ir Suomijos režisieriai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: