Vladimiras Putinas / EPA-ELTA nuotr.

Francis Fukuyama prognozuoja, kad Rusijos pralaimėjimas Ukrainoje reikštų ir Vladimiro Putino valdymo pabaigą.

Analitikas ir politologas Francis Fukuyama teigė, kad Rusijos kariuomenei Ukrainoje gresia „tiesioginis pralaimėjimas“.

Jis įspėja Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kad pabaiga gali būti greita – ir jo kariuomenei, ir daugiau nei du dešimtmečius trukusiam valdymui.

„Jų pozicijų žlugimas gali būti staigus ir katastrofiškas, o ne vykti lėtai, karui po truputi senkant“, – rašė F. Fukujama tinklalapiui „American Purpose“. „Kariuomenė lauke pasieks tašką, kai jos nebus galima nei aprūpinti, nei išvesti, o moralė išgaruos“.

F. Fukujama, 1992 m. išleistos knygos „Istorijos pabaiga ir paskutinis žmogus“ (The End of History and the Last Man) autorius, kaltino nekompetentingą Maskvos planavimą, kuri tikėjosi, kad jos pajėgos bus laukiamos Ukrainoje.

„Akivaizdu, kad rusų kariai pergalės paradui Kijeve vežėsi uniformas, o ne papildomą amuniciją ir maisto davinius“, – rašė F. Fukuyama, kuris Stanforde užima keletą pareigų, įskaitant Olivier Nomellini vyresniojo mokslinio bendradarbio pareigas universiteto Freeman Spogli tarptautinių studijų institute.

Dabar tie kariai įstrigę už miestų ribų, susiduria ir su aprūpinimo problemomis, ir su nuolatinėmis Ukrainos pajėgų atakomis.

Jis prognozavo, kad jei jie bus nugalėti, tai reikš ir V. Putino galą.

„Putinas neišgyvens savo kariuomenės pralaimėjimo“, – rašė Fukuyama. „Jis sulaukia paramos, nes yra suvokiamas kaip stiprus vyras; ką jis gali pasiūlyti, kai parodys savo nekompetenciją ir iš jo bus atimta prievartos galia?“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: