Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Milijonai musulmonų maldininkų penktadienį – pirmąją Aukojimo šventės (Id al Adhos) dieną – suplūdo į šventąjį Saudo Arabijos miestą Miną mėtyti akmenukų į Šėtoną simbolizuojančius stulpus.

Didžiulės minios pradėjo akmenų mėtymo į Šėtoną ritualą, kurį tęs iki šeštadienio ar sekmadienio. Maldininkai iš 189 valstybių į Miną plūsta nuo ankstaus ryto.

Minos gatvės ir į ją vedantys keliai pilni pėsčių žmonių, kurie eina į stovyklas, įrengtas taip, kad priimtų juos pagal jų šalis.

Praėjusią naktį maldininkai buvo apsistoję ir rinko akmenukus Muzdalifoje, kitame šventame miestelyje, kuris gyvybe alsuoja tik penkias hadžo dienas per metus.

Vyrai ir moterys Muzdalifoje rinko nuo žemės akmenukus, kuriuos paskui nešėsi tuščiuose vandens buteliuose ar plastikiniuose maišeliuose. Akmenukai turi būti kiek didesni už avinžirnį.

“Dievas (visų) didesnis, Dievas (visų) didesnis, nėra kito Dievo tik Dievas”, – sklido iš garsiakalbių Minoje. Maldininkai kartojo šiuos žodžius.

Ritualai Minoje yra pavojingiausia hadžo fazė, nes ankstesniais metais kildavo spūsčių, per kuriuos žūdavo žmonės, be to, pasitaikydavo gaisrų palapinių stovyklose.

Tačiau pastaraisiais metais palapinės apdorojamos preparatais nuo ugnies, stovykloje draudžiama naudoti dujų balionus ir gamintis maistą. Stengiantis išvengti spūsčių, buvo padidinta akmenukų mėtymo teritorija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: