© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

NOIDA, Indija Prieš savaitę, Islamą išpažįstantis vyras buvo negyvai sumuštas minios, po to, kai jie sužinojo, jog šis valgė jautienos. Ketvirtadienį, Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi kreipėsi į šalies gyventojus norėdamas atkreipti dėmesį į susidariusią situaciją bei paprašyti vengti veiklos susijusios su politine poliarizacija.

Toks ministro pirmininko pasisakymas apie negyvai sumuštą Mohammed‘ą Akhlaq‘ą suerzino tautą bei sukėlė maištingas politikų diskusijas. Negana to, šalyje prasidėjo įvairūs protestai studentų miesteliuose bei niekinami redakciniai straipsniai pirmaujančiuose šalies laikraščiuose.

Hinduizme, daugiausiai išpažinėjų turinčioje Indijos religijoje, karvės yra laikomos šventais gyvūnais, todėl jų skerdimas bei vartojimas yra uždraustas daugumoje Indijos valstijų.

M. Akhlaq’o sūnus Sartaj’as, 27-erių metų Indijos oro pajėgų kapralas, dalinosi savo išgyvenimais lankydamasis sostinės priemiestyje esančioje ligoninėje, kur buvo paguldytas jo brolis Danish‘as, 22-ejų metų vaikinas, kuris buvo kritiškai sužeistas užpuolimo metu.

„Šiuo metu aš išgyvenu didžiausią krizę savo gyvenime. Jaučiuosi taip, lyg man daugiau niekas nerūpėtų.“, teigė jaunasis kapralas. „Dabar man svarbiausias yra mano brolis bei jo pasveikimas. Aš tikrai nenoriu painiotis į jokias politikas.“

Diskusija dėl jautienos vartojimo pasiekė piką ketvirtadienį, kai Modi Bharatija Janata partijos nariai sumušė politiką Džamu Kašmyro valstybiniame susirinkime. Buvo įtariama, jog politikas savo viešbučio kieme, Srinagare, surengė pikniką, kurio metu buvo kepama jautiena. Šios valstijos įstatymų leidėjas vietinėms žinioms teigė, jog bet kuris žmogus, išdrįsęs „parodyti nepagarbą motinai karvei“, pelnytai nusipelno tokios bausmės.

Indijos ministras pirmininkas N. Modi, savo aistringame pasisakyme, kuris vyko rytinėje Biharo valstijoje, kreipėsi į savo tautiečius, prašydamas ignoruoti tokį komentarą.

„Noriu paprašyti jūsų nekreipti dėmesio į tokius pasisakymus. Mes turime susirinkti kartu ir žygiuoti kartu; tik tada mes galime tapti tokiais, kokių mūsų tikisi pasaulis.“, teigė ministras pirmininkas.

Minios, kuri mirtinai sumušė M. Akhlaq‘ą, įniršį sukėlė gandai, jog Bisaros kaimelyje, esančiame netoli sostinės Naujojo Delio, buvo rasti karvės kaulai. Rugsėjo 28-osios vakarą M. Akhlaq‘as, jo žmona bei sūnus buvo užpulti savo pačių namuose. Valdžios teigimu, abu vyrai buvo ištempti į gatvę bei daužomi plytomis. M. Akhlaq‘as, 50-ies metų vyras, vėliau mirė dėl patirtų sužalojimų.

Vyro mirtis sukėlė neigiamą reakciją socialinėje medijoje, kurios metu nemažai komentatorių pradėjo dalintis nuotraukomis su jautienos patiekalų receptais tam, kad parodytų savo palaikymą. Keralos valstijoje dirbanti profesorė šiuo metu yra apklausiama po to, kai savo Facebook paskyroje pasidalino įrašu, simpatizuojančiu studentų keliamiems protestams.

Tuo tarpu, Sartaj‘as Mohammed‘as, kuris neatsitraukė nuo savo brolio, kai šis buvo perkeltas iš intensyviosios terapijos skyriaus, teigė, jog Danish‘as pagaliau valgo pats bei atpažįsta jį bei savo dėdę.

„Laikas gydo. Mes atsigausime ir vėl atsistosime ant kojų.“, sakė S. Mohammed‘as.

Pasak jo, šiomis dienomis jis įkvėpimo semiasi iš velionio tėvo.

„Man mano tėvas buvo idealas. Visą savo gyvenimą aš lygiavausi tik į jį.“, teigė S. Mohammed‘as. „Jis visada žinojo kada reikia būti griežtam, o kada ne. Bet svarbiausia, jis visada žinojo kaip išlikti ramiam net ir sunkiausiose situacijose. Aš visada žavėjausi šia jo savybe. Tikiuosi, kad ir man pavyks būti tokiam ramiam.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: