Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ispanija blokavo vieno kandidato paskyrimą į Europos centrinio banko (ECB) valdybą, taip pakoreguodama kito ES viršūnių susitikimo darbotvarkę ir vėl sukeldama diskusiją dėl moterų atstovavimo institucijoje, pirmadienį pranešė šaltinis.

Po to, kai Europos Parlamentas balsavo prieš Liuksemburgo bankininko Yves’o Merscho (Ivo Meršo) paskyrimą į šešių narių Europos centrinio banko valdybą, euro zonos šalys iki pirmadienio turėjo raštu nurodyti priežastis, dėl kurių nepritaria supaprastintai I.Merscho skyrimo tvarkai.

“Šią procedūrą raštiškai blokavo mažiausiai viena (euro zonos) narė, Ispanija, ir to pakanka, kad ji būtų sustabdyta”, – sakoma bendrame Prancūzijos europarlamentarės Sylvie Goulard (Silvi Gular)ir jos kolegos vokiečio Sveno Giegoldo (Sveno Gigoldo) pareiškime.

I.Merschas, kuris į valdybą buvo pasiūlytas vietoje kito pretendento Ispanijos kandidato, turėjo pakeisti darbą baigusį Ispanijos atstovą Jose Manuelį Gonzalez-Paramo (Manuelį Gonsalesą Paramą).

Pask S.Goulard ir S.Giegoldo, dabar europarlamentarai nori, kad ES lyderiai pasiūlytų naują kandidatą.

Parlamentas siūlo į šį svarbų postą skirti kompetentingą moterį ir taip pamėginti po truputį atkurti lyčių pusiausvyrą ECB.

Keli šaltiniai ES patvirtino, kad nuo liepos iškelta Liuksemburgo centrinio banko vadovo kandidatūra yra blokuojama; vadinasi, euro zonos lyderiams teks prie šio klausimo sugrįžti kitame ES vadovų susitikime.

Artimiausi ES lyderių susitikimai vyks lapkričio 22 ir 23 dienomis bei gruodžio 13 ir 14 dienomis.

Nors I.Merscho kvalifikacija ir sugebėjimais niekas neabejoja, į valdybą jis nebuvo patvirtintas dėl politinių motyvų – protestuojant, kad tarp kandidatų nebuvo moterų ir dėl to, kad ES lyderiai nepaisė Europos Parlamento patariamojo balso.

Paskutinioji ECB valdyboje dirbusi moteris buvo Austrijos atstovė Gertrude Tumpel-Gugerell (Gertrūdė Tumpel-Gugerel). Jai šis postas priklausė 1998-2011 metais, tačiau vėliau ją pakeitė belgas Peteris Praetas (Pėteris Pretas), įveikęs Slovakijos kandidatę Eleną Kohūtikovą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: