Vladimiras Putinas / Kremlin.ru nuotr.

„Wagner“ grupuotė dar prieš kelias dienas buvo pasirengusi pradėti perversmą prieš Rusijos kariuomenę, bet į tai įsitraukus Baltarusijos prezidentui A. Lukašenkai, maištas buvo atšauktas. Nesėkmingas „Wagner“ samdinių grupuotės maištas rodo „įtrūkimus ir susiskaldymą“ šalyje, ketvirtadienį sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Tuo pačiu metu svarbu pabrėžti, kad tai yra Rusijos vidiniai reikalai ir dar per anksti daryti galutines išvadas“, – teigė jis, kalbėdamas prieš dvi dienas truksiantį Europos Vadovų Tarybos susitikimą Briuselyje, kuris vyksta šį ketvirtadienį ir penktadienį.

„Pats svarbiausias ir neatidėliotinas uždavinys yra remti Ukrainą, siekiant užtikrinti, kad Ukraina vyrautų kaip suvereni, nepriklausoma tauta Europoje”, – pridūrė NATO generalinis sekretorius.

Chaotiški, greitai besirutuliojantys įvykiai iš pradžių bylojo apie galimą perversmą, kai Jevgenijus Prigožinas grasino žygiu į Maskvą ir tvirtino, kad sieks sunaikinti korupciją Rusijos vadovybėje. Tačiau likus apie 200 kilometrų nuo sostinės, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka tarpininkavo susitarimui tarp Prigožino ir vyriausybės, J. Prigožinas staiga sutiko sustabdyti „Wagner“ pajėgas bei išsiųsti savo karius atgal į Ukrainos fronto linija.

Prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad „neabejojo“ Rusijos piliečių parama per trumpalaikį „Wagner“ maištą. Kremlius labai stengiasi įtvirtinti V. Putino autoritetą – įvairiais renginiais bei susitikimais siekiama parodyti jo vadovaujamos valstybės ir kariuomenės vienybę ir solidarumą. V. Putinas stengiasi atkurti tvarką ir atkurti saugumo tarnybų kontrolę.

Tačiau JAV prezidentas Joe Bidenas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas trečiadienį atskirai pareiškė, kad Putiną susilpnino „Wagner“ maištas. Gruzijos prezidentė Salome Zourabichvili taip pat sakė, kad Putino nesugebėjimas „įvaldyti“ situacijos tiek Rusijoje, tiek mūšio lauke Ukrainoje, kelia susirūpinimą kaimyninėje valstybėje.

Pats Jevgenijus Prigožinas nuo vėlaus šeštadienio vakaro nebuvo matomas viešumoje, po to, kai įsakė grupuotės kariams atsitraukti. Pirmadienį jis išplatino garso pranešimą, tačiau nepasirodė jokiuose vaizdo įrašuose ar nuotraukose, kurios patvirtintų jo buvimo vietą. A. Lukašenka teigia, jog Prigožinas Baltarusijoje apsistojęs jau nuo antradienio.

Įtarimų kelia ir tai, jog pastarosiomis dienomis iškilo klausimų ir apie Rusijos oro pajėgų vado Sergejaus Surovikino buvimo vietą bei jo vaidmenį „Wagner“ sukilime. S. Surovikinas paskutinį sykį matytas, kai vaizdo įrašu kreipėsi į Prigožiną, viešai paragindamas jį nutraukti maištą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: