© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ilgiau nei savaitę trukdavęs trukdymas miegoti, mušimas, sukaustymas grandinėmis ir imituojamas skandinimas – visus šiuos brutalius metodus naudojo JAV Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV), vadovaujant prezidento George’o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracijai, kai buvo tardomi įtariami tarptautinio teroristų tinklo “al Qaeda” nariai, sakoma antradienį paskelbtame dokumente.

Sukrečiančioje JAV Senato paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad CŽV naudoti metodai buvo “daug brutalesni” negu ta agentūra buvo iki šiol pripažinusi.

Naująją ataskaitą per kelerius metus parengė Senato žvalgybos komitetas, kuris išsiaiškino, jog tokie metodai buvo naudojami “dažnai kartojant – kartais ištisas dienas arba savaites” tardant kalinius, kurie buvo sučiupti per “karą su teroru”, pradėtą po 2001-aisiais Jungtinėse Valstijose įvykdytų teroristų atakų.

Žiauriausiai su suimtaisiais buvo elgiamasi slaptame CŽV sulaikymo centre, įvardytame kaip COBALT, kuriame “nestatutiniai” kvotos metodai buvo naudojami 2002 metais.

NIUKSAI IR TRANKYMAS Į SIENĄ

Nuo tada, kai į CŽV rankas pateko pirmasis “didelės vertės” įtariamas “al Qaeda” narys Abu Zubaydah (Abu Zubaida), tardytojai dažnai suimtuosius trenkdavo į sieną arba mušdavo susuktais rankšluosčiais.

Tardytojai kvočiamajam taip pat neretai smūgiuodavo į veidą, pilvą arba naudodavo “įžeidimus”.

Kad “atkreiptų dėmesį”, tardytojai įtariamąjį abiem rankomis suimdavo už apykaklės ir patraukdavo prie savęs.

TRUKDYMAS UŽMIGTI

Kai kada suimtiesiems nebūdavo leidžiama užmigti iki 180 valandų – ilgiau negu savaitę, kai jie būdavo laikomi stovintys arba nepatogiose pozose, kai kada – virš galvos iškėlę rankas, kurios būdavo surakinamos prie lubų grandine prikaustytais antrankiais.

Abu Zubaydah buvo laikomas baltai išdažytame kambaryje, kuris buvo ryškiai apšviestas 24 valandas per parą, arba jam nebūdavo leidžiama užmigti, nuolat klausinėjant.

Mažiausiai penki suimtieji patyrė “nerimą keliančių haliucinacijų”, o bet bent dviem atvejais CŽV tęsė savo tardymus.

LAIKYMAS ANKŠTOJE PATALPOJE ARBA IZOLIAVIMAS

Per 20 dienų Abu Zubaydah išbuvo 266 valandas didelio karsto dydžio dėžėje, o 29 valandas – dar mažesnėje erdvėje, kai buvo tardomas “Žaliajame sulaikymo centre”.

COBALT objekte, kurį tardymų vadovas įvardijo kaip “požemį”, kaliniai buvo laikomi visiškoje tamsoje, dažnai virš galvos surakintomis rankomis ir paprastai visiškai nuogi.

Jie buvo trikdomi leidžiant garsią muziką arba triukšmą, o tualetą atstodavo kibiras. 2002 metais vienas suimtasis, kuris buvo laikomas pusnuogis prirakintas grandinėmis prie betoninių grindų, mirė nuo numanomo didelio kūno atšalimo.

Įtariamuosius taip pat mėgina palaužti maudynėmis ledinio vandens voniose arba dušuose.

Kai kurie įtariamieji buvo verčiami dėvėti sauskelnes, nors instrukcijose sakoma, kad sauskelnės negali būti uždėtos ilgiau negu 72 valandas.

“ŠIURKŠTUS PARGRIOVIMAS”

Šis metodas naudotas COBALT objekte. Apie penki CŽV agentai garsiai šaukdavo ant suimtojo, ištempdavo iš kameros, nuplėšdavo drabužius ir apvyniodavo lipnia juosta.

Kaliniui ant veido buvo užmaukšlinamas gobtuvas, o tuomet jį tampydavo purvinu koridoriumi, nuolat mušdami.

Kai kalinys Gulas Rahmanas buvo rastas miręs COBALT objekte, jo kūnas buvo nusėtas mėlynėmis ir nubrozdinimais – ant pečių, dubens, rankų, kojų ir veido.

APNUOGINIMAS

Kaliniai dažnai būdavo nurengiami ir paliekami nuogi savo kamerose. A.Zubaydah buvo laikomas nuogas, bet per tardymus jam leisdavo prisidengti rankšluosčiu. Abd al Rahimas al Nashiri (Abd Rahimas Neširis), 2000 metais įvykdytos atakos prieš JAV karo laivą “USS Cole” įtariamas sumanytojas, dažnai būdavo kvočiamas nuogas. Tačiau vienu metu jam buvo duota drabužių, nes suimtasis buvo peršalęs ir smarkiai drebėjo.

PSICHOLOGINIAI GRASINIMAI

CŽV pareigūnai reguliariai grasindavo suimtiesiems. Vienam iš jų buvo sakoma, kad jis iš to objekto bus išgabentas “karsto pavidalo dėžėje”.

Bent trys suimtieji buvo tikinami, kad CŽV pakenks jų šeimoms, įskaitant vaikus.

Vienas kalinys išgirdo grasinimų, kad jo motina bus lytiškai išnaudojama, o kitam buvo pasakyta, kad jo motinai bus perrėžta gerklė. Tikėtasi, kad tokie metodai išvystys kaliniams “išmokto bejėgiškumo” būseną.

Abd al Rahimui al Nashiri buvo užrištos akys, o į galvą įremtas pistoletas. Tuo metu vienas CŽV pareigūnas prie jo kūno burzgino belaidį gręžtuvą – tari makabriškame rusiškos ruletės žaidime.

PRIVERSTINIS MAITINIMAS PER IŠEINAMĄJĄ ANGĄ

Bent penkiems kaliniams buvo taikoma “rektalinė rehidratacija arba rektalinis maitinimas be dokumentuotos medicininės būtinybės”, – sakoma ataskaitoje.

Kitiems suimtiesiems buvo skiriama skysta dieta, sudaryta iš baltyminių gėrimų, įvardytų kaip “Ensure”. Toks metodas naudotas “kaip priemonė apriboti vėmimą per imituojamą skandinimą”.

IMITUOJAMAS SKANDINIMAS

Naudojant šį metodą, per kurį subjektas “beveik paskandinamas”, suimtasis būdavo pririšamas prie nuožulnaus suolo – paprastai kojomis į viršų.

Tardomojo akys ir kakta būdavo uždengiami audeklu, kuris būdavo kruopščiai sulaistomas vandeniu. Tuomet audeklas būdavo užtraukiamas ant nosies ir burnos.

Dėl permirkusio audeklo kalinys vos galėdavo kvėpuoti ir būdavo taip laikomas iki 40 sekundžių.

Yra žinoma, kad prisipažinusiam rugsėjo 11-osios atakų sumanytojui Khalidui Sheikhui Mohammedui (Chalidui Šeichui Mogamedui) imituojamas skandinimas buvo taikomas 183 kartus.

2003-ųjų kovą jis buvo penkiskart kankinamas šiuo metodu per 25 valandas.

“Imituojamo skandinimo metodas buvo fiziškai žalingas – sukeliantis traukulius ir vėmimą”, – sakoma ataskaitoje.

VABZDŽIAI

2002-ųjų liepą generalinis prokuroras davė žodinį sutikimą uždaryti A.Zubaydah į dėžę su negeliančiais vabzdžiais, nes kalinys jų bijojo. Iš antradienį paskelbtos ataskaitos santraukos neaišku, ar tas metodas iš tikrųjų buvo panaudotas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: