Wikimedia commons archyvo nuotr.

Birželio mėnesio pradžioje Ukraina pradėjo naują kontrpuolimą šalies rytuose ir pietuose. Ukrainoje intensyvūs mūšiai su rusų okupantais tęsiasi keturiose srityse – Lymano, Bachmuto, Avdijivkos bei Marjinkos.

„Pietūs – naikina priešą. Donecko sritis – naikina priešą. Kupyan kryptis – kad ir ką rusų teroristai planuotų, priešą sunaikinsime.

Pietuose – mūsų judėjimas pirmyn. Ačiū, kariai! Rytuose saugome gynybą. O ypač dėkingas, vaikinai, už kiekvieną numuštą rusų sraigtasparnį… Kiekvienas toks mušimas yra svarbus.

Dirbti Ukrainoje, dirbti su Ukraina reiškia tikėti Ukraina ir ukrainiečiais. Pasaulis su mumis, nepaisant visko, ką prieš mus bando padaryti blogio valstybė. 483-ioji karo diena… Būtent į mūsų šalį sutelktos pasaulinės viltys… Ir mūsų žmonės pateisins šias viltis. Laisvė laimės. Ukraina laimės.

Ačiū visiems, kurie kovoja ir dirba dėl Ukrainos! Šlovė visiems, kurie stiprina laisvę! Šlovė Ukrainai!“, – sakė Volodymyras Zelenskis vakariniame vaizdo pranešime trečiadienį.

V. Zelenskis taip pat pripažino, kad kontrpuolimas gali vykti „lėčiau nei norėta“, prezidentas pabrėžė, jog jis be reikalo nerizikuos karių gyvybėmis, kad atitiktų tarptautinius lūkesčius.

Ukrainos kariuomenė pirmadienį paskelbė apie kol kas aštuonių kaimų išvadavimą per savo dvi savaites trukusias puolimo operacijas, pietiniame Zaporožės regione ir Donecko srities rytuose. Taip pat pranešė apie maždaug 70 kvadratinių mylių (113 kvadratinių kilometrų) teritorijos atkovojimą.

Nors neįmanoma patikrinti karinės operacijos skirtingose fronto linijos vietose, pranešama, kad Ukrainos pajėgos pažengė į priekį ankstyvoje kontrpuolimo fazėje.

Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis ketvirtadienį perspėjo, kad jo šalies kontrpuolimas prieš ginkluotasias Rusijos pajėgas „užtruks“, tačiau sakė, jog jo sėkmę vertina „optimistiškai“.

Rusijos karui prieš Ukrainą besitęsiant beveik 16 mėnesių, jau vyksta diskusijos dėl šalies atkūrimo planavimo. Daugiau nei 400 pasaulinių kompanijų trečiadienį Londone vykusioje Ukrainos atkūrimo konferencijoje, pažadėjo remti karo nuniokotos ekonomikos atkūrimą. Pasaulio bankas kovo mėnesį apskaičiavo, kad šalies atstatymo išlaidos, praėjus vieneriems metams nuo karo pradžios, sudarė 411 mlrd. Manoma, jog suma gali lengvai pasiekti daugiau nei 1 trilijoną dolerių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: