Kinija leidžia poroms turėti tris vaikus. EPA-ELTA nuotr.

Kinija reaguoja į gyventojų senėjimą: praėjus vos šešeriems metams po 40 metų trukusios vieno vaiko politikos pabaigos, Pekinas vėl keičia šeimos politiką.

Ateityje poros Kinijoje galės turėti ne daugiau kaip tris vaikus. Kaip pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“, tai nusprendė Komunistų partijos politbiuro posėdyje, kuriam pirmininkavo šalies prezidentas Xi Jinpingas. Toks gimstamumo politikos optimizavimas turėtų padėti pagerinti gyventojų struktūrą, teigiama pranešime.

Sprendimas priimtas praėjus vos trims savaitėms po naujausio gyventojų surašymo. Pagal ją daugiausiai gyventojų turinčiai šaliai gresia pavojus, kad po kelerių metų ji sumažės. Ekspertai kaip priežastis nurodė dešimtmečius vykdytą vieno vaiko politiką ir dideles būsto bei švietimo išlaidas. Pasak jų, daugelis kinų taip pat įprato turėti tik vieną vaiką.

Dviejų vaikų politika nepadidino gimstamumo

Per pastarąjį dešimtmetį Kinijos gyventojų skaičius augo tik 0,53 proc. per metus ir pasiekė 1,41178 mlrd. gyventojų – lėčiausiai per pastaruosius dešimtmečius. Nuo 1979 m. galiojusi vieno vaiko politika 2015 m. buvo panaikinta ir pakeista dviejų vaikų politika. Tačiau 2016 m. dėl šio posūkio gimstamumas tik šiek tiek padidėjo. Nuo to laiko šis skaičius kasmet mažėjo.

Statistiškai Kinijoje viena moteris turi 1,3 vaiko. Pagal tai ji prilygsta senėjančioms visuomenėms, tokioms kaip pramoninė Japonija ir Italija. Jei ši tendencija išliks, tikėtina, kad antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje gyventojų skaičius negrįžtamai sumažės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: