Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kinijos valstybei priklausančio lėktuvo skrydis virš salų Rytų Kinijos jūroje, į kurias pretenzijas reiškia ir Tokijas, ir Pekinas, buvo iš viso pirmas Kinijos įvykdytas Japonijos oro erdvės pažeidimas, ketvirtadienį paskelbė japonų Gynybos ministerija.

Ministerijos atstovas patvirtino žiniasklaidos pranešimus, kad Kinijos jūrų stebėjimo lėktuvas buvo pirmasis, kurį japonų kariškiai yra užfiksavę kaip įsibrovusį į Japonijos oro erdvę.

Naikintuvai F-15 buvo mobilizuoti po to, kai Kinijos jūrų stebėjimo lėktuvas kelios minutės po 11 val. (4 val. Lietuvos laiku) pažeidė oro erdvę virš Senkaku salų, kurias Kinija vadina Diaoju salomis, žurnalistams sakė vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Osamu Fujimura (Osamus Fudžimura).

Šios salos yra atsidūrusios Tokijo ir Pekino teritorinio ginčo centre. Jau daugiau kaip du mėnesius į vandenis aplink jas tai įplaukia, tai iš jų išplaukia kinų vyriausybės laivai.

Anksčiau ketvirtadienį prie salų nuplaukė keturi jūrų stebėjimo laivai, pranešė pakrančių apsauga, kuri pridūrė nurodžiusi laivams nuplaukti.

Tokios konfrontacijos tapo įprastos nuo to laiko, kai Japonija rugsėjo mėnesį “nacionalizavo” šias Rytų Kinijos jūroje esančias salas. Tokijas tvirtina, kad šis žingsnis yra ne daugiau kaip savininkų pasikeitimas salose, kurios ir taip jau buvo Japonijos teritorija.

Ketvirtadienį minimos 75-osios Nandzingo žudynių pradžios metinės. Anuomet Japonijos imperijos armija, įžengusi į tuometinę Kinijos sostinę Nandzingą, surengė žiaurią smurto orgiją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: