Donaldas Trumpas / Oficiali Baltųjų rūmų, Shealah Craighead nuotr.

Visame pasaulyje bendras užsikrėtimų Covid-19 skaičius siekia 30 milijonų. Po Jungtinių Amerikos Valstijų daugiausiai aukų turinčios valstybės yra Brazilija (134 tūkst.), Indija (83 tūkst.), Meksika (72 tūkst.) ir Jungtinė Karalystė (41 tūkst.). Iš viso Jungtinėse Valstijose koronaviruso susirgimų užfiksuota per 6,8 milijono, o nuo infekcijos mirė per 200 tūkst. žmonių. Pagal duomenis, kuriuos pateikė John Hopkins universitetas, per pastarąsias 24 valandas šalyje nustatyti 23,3 tūkst. naujų atvejų ir kiek mažiau nei tūkstantis mirusių.

D.Trumpas: „Baltųjų rūmų darbuotojui nustatytas Covid-19“

Vienam iš Baltųjų rūmų darbuotojų buvo nustatytas koronavirusas, apie tai spaudos konferencijoje pranešė JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Tačiau minėtas asmuo „nėra man artimas“, patikslino D.Trumpas. Likus kiek mažiau nei dviems mėnesiams iki prezidento rinkimų, varžybos dėl vietos Baltuosiuose rūmuose vyksta kovojant dėl vakcinos nuo Covid-19.

JAV prezidentas tvirtina, jog Jungtinės Valstijos yra „arčiau šio tikslo nei manoma“, o vakcinos platinimas bus pradėtas „spalio mėnesį“. Jam pritarė ir atstovė spaudai Kayleigh McEnany, pasak kurios „tikslas – iki metų pabaigos turėti daugiau nei 100 milijonų vakcinos dozių“.

Nors tokių terminų ir nepaneigė ligų kontrolės ir prevencijos centro direktorius Robertas Redfieldas, vis dėlto jis pabrėžia, jog iki metų galo tikimasi sulaukti riboto kiekio vakcinos, o kad ji būtų pasiekiama kiekvienam amerikiečiui prireiks maždaug „nuo šešių iki devynių mėnesių“. Kalbėdamas su Senatu R.Redfieldas teigė, kad kaukių dėvėjimas gali būti veiksmingesnė priemonė už vakciną. Jo spėjimas buvo, jog JAV galimai turės pakankamą kiekį dozių tam, kad amerikiečiai galėtų grįžti į „įprastą gyvenimą“ iki trečiojo 2021 metų ketvirčio.

Tačiau pagal D.Trumpą R.Redfieldas „suklydo“. „Vakcina yra ženkliai efektyvesnė už kaukes, galbūt jis neteisingai suprato jam užduotą klausimą“, – sako JAV prezidentas.

Niujorko valstija – labiausiai nukentėjusi pagal aukų skaičių

Niujorko valsija, skaičiuojanti daugiau nei 33 tūkst. mirčių nuo Covid-19 sukeltų komplikacijų, išlieka labiausiai šiuo atžvilgiu paveikta JAV valstija. Vien tik Niujorko mieste nuo pandemijos pradžios mirė apie 24 tūkst. žmonių. Antroje vietoje Naujojo Džersio valstija – 16 tūkst., seka Teksasas su beveik 15 tūkst. aukų, šimtu mažiau turinti Kalifornija ir Florida su 13 tūkst. mirčių. Tačiau pagal bendrą užsikrėtusiųjų skaičių „pirmauja“ Kalifornija, užregistravusi per 770 tūkst. teigiamų atvejų, Teksasas – beveik 700 tūkst., o Niujorko valstija – kiek daugiau nei 446 tūkst.

Brazilija perkopė 4,4 milijono užsikrėtusiųjų skaičių ir 134 tūkst. mirčių

Sveikatos ministerijos duomenimis, Brazilija – viena iš labiausiai pasaulyje koronaviruso pandemijos paveiktų valstybių – pasiekė 4,4 milijono infekcijų ir jau 134 tūkst. žmonių nuo šio viruso mirė. Per pastarąsias 24 valandas šalyje buvo užregistruota dar beveik 37 tūkst. naujų atvejų ir beveik tūkstantis su Covid-19 siejamų mirčių. Pasveikusiųjų, tarp kurių yra ir prezidentas Jair Bolsonaro, skaičius siekia 3,7 milijono.

Naujojoje Zelandijoje BVP sumažėjo 12,2%

Antrajame metų ketvirtyje dėl koronaviruso sukeltos pandemijos Naujosios Zelandijos BVP sumažėjo 12,2 procento. Tai yra didžiausias kada nors šalyje užfiksuotas sumažėjimas, skelbia Nacionalinis statistikos departamentas.

„Oxfam“ skundas: „Į turtingas šalis – pusė būsimų vakcinos dozių“

Dalis išsivysčiusiųjų šalių, kuriose gyvena 13% visos pasaulio populiacijos, jau išankstiniu būdu įsigijo pusę būsimų koronaviruso vakcinos dozių. Skundą pateikė nevyriausybinė organizacija „Oxfam“, kuriame pabrėžia sunkumus, kuriuos patirs didžioji dalis likusių pasaulio valstybių, bandydamos įsigyti vakciną pradiniame jos platinimo etape.
NVO aiškina, kad turtingesniųjų šalių strategija yra atsargumo dėlei įsigyti vakcinas iš kelių konkuruojančių gamintojų, tikintis, jog bent vienas iš jų pagamins veiksmingą vakciną. Todėl nuo gegužės vidurio JAV, JK, Europos sąjunga, Japonija ir kitos valstybės pasirašė daugybę sutarčių, iš anksto garantuojančių vakcinos gamybą ir pristatymą, jei bandomieji testai bus sėkmingi.

Indijoje – dar 97,9 tūkst. naujų atvejų per parą

Indija fiksuoja dar vieną naujų atvejų rekordą: per pastarąsias 24 valandas užregistruota 97,9 tūkst. naujų susirgimų, skelbia Indijos sveikatos apsaugos ministerija. Indija, turinti daugiau nei 5,1 milijono patvirtintų koronaviruso atvejų nuo pandemijos pradžios, yra antroji labiausiai paveikta valstybė pasaulyje. Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, jog per parą nuo Covid-19 mirė per tūkstantį žmonių, o bendras aukų skaičius šioje šalyje siekia 83,2 tūkst.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: