© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos teismas antradienį skyrė lygtinę 3,5 metų laisvės atėmimo bausmę iškiliam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui prieštaringai vertinamoje byloje dėl sukčiavimo, kurios nuosprendžio paskelbimas buvo netikėtai paankstintas.

Teisėja Jelena Korobčenko pripažino A.Navalną ir jo brolį Olegą kaltais dėl turto pasisavinimo.

Aleksejui buvo skirta lygtinė bausmė, bet Olegą buvo nuspręsta pasiųsti už grotų – jis buvo suimtas teismo salėje, o pareigūnai jam uždėjo antrankius. A.Navalnas tą žingsnį piktai pasmerkė kaip politinį spaudimą.

Abiem kaltinamiesiems teismas taip pat skyrė po 500 tūkst. rublių (25 tūkst. litų) baudą.

Teismo sprendimu Olegas Navalnas laisvės atėmimo bausmę atliks bendrojo režimo kalinimo kolonijoje.

Iš pradžių teismas planavo paskelbti nutartį sausio 15 dieną, bet pirmadienį netikėtai informavo, kad tas žingsnis bus paankstintas, padidindamas nuogąstavimus, kad charizmatiškas 38 metų opozicijos lyderis gali būti pasiųstas į kalėjimą.

Broliai Navalnai kaltinami 2008-2012 metais pavogę 30 mln. rublių (apie 500 tūkst. JAV dolerių arba 1,5 mln. litų pagal dabartinį kursą) iš dviejų bendrovių, įskaitant Prancūzijos kosmetikos bendrovės “Yves Rocher” dukterinę įmonę.

Antradienį paskelbtas nuosprendis atnešė palengvėjimą A.Navalno šalininkams, nes prokurorai prašė skirti 10 metų įkalinimą.

Kremlius neigia kaltinimus, kad jis naudoja teismus savo oponentams persekioti.

“Ar jums negėda dėl to, ką darote?” – A.Navalnas klausė teismo ir teisėjos J.Korobčenko.

“Kodėl siunčiate (Olegą) į kalėjimą? Kad dar griežčiau mane nubaustumėte?” – pridūrė jis.

A.Navalnas, iki šiol laikytas namų arešte, praeitais metais buvo lygtinai nuteistas kalėti penkerius metus atskiroje byloje, kurią kritikai taip pat vadina suklastota.

Jo advokatai sakė, kad sprendimas paankstinti nuosprendžio paskelbimą atrodo neturinti precedento ir tikriausiai turėjo sužlugdyti A.Navalno šalininkų planus surengti tūkstančių aktyvistų protestą prie Kremliaus sienų sausio 15 dieną.

Daugiau negu 30 tūkst. žmonių pareiškė ketinantys dalyvauti sausio 15-osios demonstracijoje.

Kai kurie sakė, kad tas mitingas gali tapti didžiausia demonstracija prieš prezidento Vladimiro Putino valdymą nuo tada, kai prasidėjo Maskvos konfrontacija su Vakarų šalimis dėl konflikto Ukrainoje.

A.Navalno šalininkai greitai pakeitė planus, ragindami surengti naują demonstraciją antradienį.

Siekdamas geriau koordinuoti veiksmus, A.Navalnas ragino savo šalininkus įsidiegti išmaniuosiuose telefonuose programėlę “FireChat”, šiais metais plačiai naudotą protestuotojų Honkonge ir leidžiančią išvengti mobiliojo ryšio trikdžių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: