Pexels.com nuotr.

Dešimtys tūkstančių žmonių birželio 24d. žygiavo Varšuvoje vykusiame LGBTQ bendruomenės rengtame parade. Vis dėlto renginys neapsiėjo be politikų kritikos LGBTQ bendruomenės atžvilgiu. Lenkijos dešinieji socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalino bendruomenę žeidžiančia publikacija.

Lenkijos dešiniųjų koalicinė partija buvo apkaltinta neapykantos prieš LGBTQ bendruomenę kurstymu po to, kai „Twitter“ socialiniame tinkle pasidalino vaizdo įrašu apie „Pride“ paradą. Įraše buvo vaizduojamas garsusis Holivudo aktorius Chuckas Norrisas su ginklu rankose, o įrašo prierašas žada apsaugoti vaikus nuo ištvirkavimo. Katalikiškoji nacionalistų partija „Suwerenna Polska“ (liet. Suvereni Lenkija) šį įrašą paskalbė po šeštadienį Varšuvoje vykusio lygių teisių parado – didžiausio šalyje „Pride“ renginio.

Publikacijoje, kuri buvo patalpinta iš oficialios „Suwerenna Polska“ partijos „Twitter“ paskyros, buvo iškirpta filmuotos medžiagos dalis iš opozicijos parlamentaro Franciszeko Sterczewskio kalbos, ginančios LGBTQ bendruomenės teises. Po to filmuotą medžiagą nutraukia scena, iš garsiojo televizijos serialo „Volkeris, Teksaso reindžeris“, kurioje matomas serialo pagrindinis veikėjas Kordelis Volkeris (Chuckas Norrisas), žiūrintis pro šautuvo taikiklį. Antraštė po vaizdo įrašu sako: „Mes apsaugosime vaikus nuo ištvirkimo! Vaivorykštinis bolševizmas neleistinas!“

Twitter socialiniame tinkle padaryta ekrano nuotr.

Tokia publikacija sukrėtė ne tik kai kuriuos Lenkijos Seimo narius, tačiau ir pačią LGBTQ bendruomenę, prieš kurią ir buvo nukreiptas neapykantos kupinas vaizdo įrašas. Remiantis Briuselio nevyriausybinės organizacijos „ILGA-Europe“ ataskaitos duomenimis, Lenkija yra blogiausiai LGBTQ bendruomenės teises užtikrinanti valstybė visoje Europos Sąjungoje. Tokią pozicija šalis užima jau nuo 2020m. „ILGA-Europe“ ataskaitos atstovai atkreipė dėmesį į teisinės apsaugos trūkumą Lenkijoje, nes šalyje vis dar nėra pripažįstama tos pačios lyties asmenų partnerystė, nepriimami įstatymai, kurie ribotų neapykantos kurstymą prieš LGBTQ bendruomenę. Taip pat didele problema laikoma ir valdžios atstovų viešai reiškiama neapykanta.

Seimo narys Franciszekas Sterczewskis pareiškė, kad dėl „Suwerenna Polska“ partijos „Twitter“ įrašo ketina teikti skundą prokuratūrai. Jo nuomone, „Twitter“ įrašas yra nuolatinio LGBTQ bendruomenės demonizavimo dalis. „Manau, kad tai yra smurto ir neapykantos kurstymas. Dar vienas bandymas ištrinti LGBT bendruomenę… iš viešosios erdvės,“ – sakė politikas Lenkijos naujienų portalui OKO.press.

„Suwerenna Polska“ partija pirmadienį ištrynė įrašą „Twitter“ paskyroje ir portalui „VICE News“ į prašymą pakomentuoti situaciją neatsakė. Partija, turinti 20 mandatų iš 460 Lenkijos Seime, savo interneto svetainėje skelbia, kad yra nusiteikusi prieš LBGTQ bendruomenės įsitikinimus ir mano, kad niekas negali versti vaikų auklėti pagal LBGTQ ideologiją. Taip pat pasisako prieš tai, kad LGBTQ poroms būtų leista tuoktis ar įsivaikinti vaikus.

Lenkijos LGBTQ bendruomenė mano, kad partijos įrašas socialiniame tinkle „Twitter“ yra dar viena ataka, nukreipta prieš juos ir visą jų bendruomenę. LGBTQ bendruomenės atstovų teigimu, „Suwerenna Polska“ politinė partija šią taktiką jau naudojo prieš keletą metų vykusių rinkimų reklaminėje kampanijoje, kurioje LGBTQ ideologija buvo vaizduojama kaip kelianti grėsmę Lenkijos tradicinei šeimai ir jos vertybėms. Partijos reklaminės kampanijos sukėlė didelę neapykantos ir smurto prieš LGBTQ bendruomenę bangą, ko pasekoje vyko smurto išpuoliai prieš dalyvius „Pride“ eitynių metu.

„Tai tik ciniška manipuliacija ir baimės kurstymas, naudojantis rinkėjų nežinojimu. Visa tai nukreipta prieš opoziciją, bet galutinę kainą sumokėsime mes – LGBT+ bendruomenė. Tai tiesiog žiaurus, apskaičiuotas žaidimas, kuriame ant kortos pastatytos mūsų gyvybės,“ – sakė Hubertas Sobeckis, už santuokų lygybę kovojančios organizacijos atstovas.

Maja Heban, translyčių žmonių teisių aktyvistė ir organizacijos „Love Does Not Exclude“ narė teigia, kad tokį įrašą „Twitter“ paskelbusiems žmonėms turi būti taikomos bausmės. Pasak jos, vaizdo įraše yra perteikiama žinia, kad „Jei palaikote lygybę, nusipelnėte mirties.“

Tuo tarpu Varšuvos miesto meras pažadėjo eitynių dalyviams, kad čia LGBTQ bendruomenė bus visada saugi. Prie gausaus eisenos dalyvių būrio prisijungė JAV ambasadorius Lenkijoje Markas Brzezinskis ir Paryžiaus merė Anne Hidalgo, kuri sakė, kad Paryžiuje, kaip ir Varšuvoje, visi yra solidarūs bei pasirengę kartu kovoti už seksualinių mažumų teises.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: