© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel gegužės 9-ąją Maskvoje rengiamo Pergalės dienos parado nestebės, bet Rusijos sostinę aplankys kitą dieną, pranešė jos biuras trečiadienį, kai tebetvyro įtampa dėl konflikto Ukrainoje.

A.Merkel nepriėmė kvietimo gegužės 9 dieną apsilankyti Maskvos Raudonojoje aikštėje, kur vyks nacistinės Vokietijos kapituliacijos Sovietų pajėgoms 70-ųjų metinių minėjimas, sakė Vokietijos vyriausybės atstovas.

Tačiau ji planuoja gegužės 10 dieną kartu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu padėti vainiką prie Nežinomojo kareivio kapo; V.Putinas sutiko su tokia ceremonija, pridūrė A.Merkel atstovas.

“Kanclerės nuomone, svarbu pažymėti bendrą Antrojo pasaulinio karo pabaigos ir išvadavimo nuo nacizmo minėjimą”, – sakė kanclerės atstovas Steffenas Seibertas (Štgefenas Zeibertas).

“Kanclerė labai vertina tai, kad kartu minimas šis mūsų tautų išgyventas istorinis laikotarpis per Antrąjį pasaulinį karą, per kurį Vokietija buvo daugybės mirčių ir kančių priežastis”, – pažymėjo jis.

“Pareiga palaikyti šį atminimą ir paminėti žuvusiuosius egzistuoja nepriklausomai nuo dabartinių nesutarimų su Rusija ir mūsų aiškios kritikos Rusijos požiūriui ir veiksmams Ukrainoje”, – sakė St.Seibertas.

Vakarų šalys, taip pat ir Vokietija, kaltina Rusiją, kad ši remia promaskvietiškus separatistus Ukrainos rytuose – siunčia karius ir ginklus per sieną.

Kilus ryškiausiai Rytų ir Vakarų priešpriešai nuo šaltojo karo laikų, daugelis Vakarų šalių lyderių tikriausiai boikotuos karinį paradą, kurį stebės svečių būrys, kuriame bus ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-Unas (Kim Čen Unas).

Kad į šias iškilmes neatvyks, jau paskelbė Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos lyderiai, nurodo Rusijos naujienų agentūros.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: