Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Egipto prezidentas Mohamedas Mursi (Mohamedas Mursis) trečiadienį paskelbtame interviu žadėjo atsisakyti savo neseniai prisiimtų naujų ypatingųjų įgaliojimų, kai tik įsigalios nauja šalies konstitucija, taip pat prašė šalies žmonių išlikti kantriais, mokantis gyventi laisvai.

M.Mursi atmetė kritiką, esą jis siekia užgrobti per didelę valdžią, ir sakė, kad protestuotojai Kairo gatvėse yra teigiamas ženklas, rodantis, kad Egiptas žengia į demokratiją po to, kai pernai vasarį buvo nuverstas autoritarinis prezidentas Hosni Mubarakas (Hosnis Mubarakas).

“Pasaulio arena labai sudėtinga. Nelengva būti pasaulio arenoje”, – pripažino birželį įtemptus prezidento rinkimus laimėjęs M.Mursi, duodamas interviu žurnalui “Time”.

“Mano pagrindinė atsakomybė – užtikrinti, kad valstybės laivas perplauktų šį pereinamąjį laikotarpį. Tai nelengva. Egiptiečiai pasiryžę (judėti) į priekį laisvės ir demokratijos keliu”, – aiškino jis.

M.Mursi komentarai gali būti laikomi prašymu tarptautinei bendruomenei išlikti kantriai po jo sprendimo prisiimti dideles galias, kol referendume bus patvirtinta naujoji šalies konstitucija.

Egipto aukščiausiasis apeliacinis teismas ketina atmesti M.Mursi dekretą, iškeliantį prezidento sprendimus aukščiau teisinės kontrolės, o protestuotojų minios sugrįžo į Kairo centrinę Tahriro aikštę, kuri buvo H.Mubaraką nuvertusių protestų židinys.

Antradienį aikštėje buvo susirinkę dešimtys tūkstančių žmonių – tai buvo didžiausias opozicijos mitingas nuo M.Mursi išrinkimo birželį.

H.Mubarako laikais buvusi uždrausta Musulmonų brolija, iškėlusi į valdžią M.Mursi, ir jos sąjungininkai islamistai šeštadienį ketina Tahriro aikštėje surengti savo protesto akciją.

“Nesu sunerimęs – tik susirūpinęs, – sakė prezidentas. – Mes mokomės. Mokomės būti laisvi. Anksčiau to nesame matę. Mokomės diskutuoti, nesutarti. Būti dauguma ir mažuma.”

M.Mursi teigė, kad naujoji konstitucija bus rašoma ir tikslinama apie du mėnesius, kol galės būti pateikta priimti per visuotinį referendumą.

Tačiau šį interviu temdė naujausi įvykiai: buvo paskelbta, kad konstituciją rengianti komisija ketina pateikti pagrindinio įstatymo projektą jau trečiadienį, siekiant užkirsti kelią stiprėjantiems protestams.

Valstybinė naujienų agentūra MENA pranešė, kad komisija dėl konstitucijos projekto balsuos ketvirtadienio rytą, o vėliau jis bus pateiktas referendumui.

Per interviu žurnalui “Time” 61 metų M.Mursi, buvęs inžinerijos profesorius, apgynęs daktaro disertaciją Kalifornijoje, teigė atsisakysiantis ypatingųjų įgaliojimų, kai tik konstitucija bus priimta.

“Jeigu turėtume konstituciją, viskas, ką esu pasakęs ir padaręs praeitą savaitę, būtų sustabdyta, – sakė prezidentas, mojuodamas rankomis, siekdamas pabrėžti savo žodžius. – Tikiuosi, kad kai turėsime konstituciją, bus nedelsiant sustabdyta tai, ką esu paskelbęs.”

Paklaustas apie jo kritikų pareiškimus, esą prezidentas siekia tapti nauji faraonu, M.Mursi nepatikliai paklausė “Nauju faraonu?” ir garsiai nusijuokė.

“Negi galėčiau? – klausė jis. – Aš asmeniškai kenčiu!”

“Esu linkęs ir visada būsiu linkęs perduoti valdžią, – pažymėjo M.Mursi. – Esu išrinktas prezidentas.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: