© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

NATO stiprina pajėgas rytinėse partnerėse reaguodama į Rusijos agresyvius veiksmus, bet tai yra gynybai skirti ir proporcingi veiksmai, sako NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

“NATO turi reaguoti, kai saugumo aplinka apie mus keičiasi.Matome agresyvesnę Rusiją. Rusija atsakinga už agresyvius veiksmus Ukrainoje, neteisėtą Krymo aneksiją, Rytų Ukrainos destabilizavimą. Mes reaguojame į tai, nes NATO įsipareigojimas ginti savo sąjungininkes nuo bet kokios grėsmės yra tvirtas ir nekeičiamas”, – interviu LRT televizijos laidai “Savaitė” sakė šią savaitę Lietuvoje lankęsis J.Stoltenbergas.

Į klausimą, ar dabartinėje situacijoje galima pasakyti, jog Rusija yra priešas, NATO vadovas atsakė, jog “per daug paprasta būtų pasaulį dalyti į priešus ir draugus”. “Bandymai po Šaltojo karo atkurti strateginę partnerystę nėra sėkmingi.Pasitikėjimas yra labai pakirstas dėl Rusijos elgesio ne tik Ukrainoje, bet ir Gruzijoje. Tai didelis iššūkis, Rusija turi gerbti tarptautinę teisę ir savo kaimynų sienas”, – interviu sekmadienį transliuotai laidai sakė NATO vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad NATO reaguodama į situaciją padidino savo buvimą rytinėje Aljanso dalyje. “Tai mes padarėme pristatydami vadinamąsias saugumo užtikrinimo priemones. Tai reiškia – didesnė oro policijos misija, daugiau lėktuvų ore, daugiau rotuojamų karių, daugiau pratybų. Daugiau laivų Juodojoje ir Baltijos jūrose”, – NATO generalinis sekretorius.

J.Solstenbergas šią savaitę Vilniuje dalyvavo NATO vadavietės atidaryme.Šis štabas ir dar penkios nedidelės vadavietės Rytų bei Vidurio Europoje įkurtos reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: