Aleksejus Navalnas / Instagram archyvo nuotr.

Aleksėjaus Navalno advokatas antradienį pranešė, kad šiuo metu įkalintam jo klientui bausmė buvo pratęsta dar devyneriems metams, o jis pats perkeltas į aukščiausio saugumo kalėjimą.

A. Navalnas, matomiausias Kremliaus vidaus priešas, iki šiol nuo 2021 m. vasario kalėjo Vladimiro regione į Rytus nuo Maskvos esančioje Pokrovo miesto pataisos kolonijoje.

Kremlius perkėlė Navalną į naują įstaigą po 2022 m. kovą paskelbto neteisėtais kaltinimais paremto nuosprendžio kalėti dar devynerius metus aukščiausio saugumo kolonijoje. Navalnas su bendražygiais jam skirtus kaltinimus vadina politiškai angažuotus ir teigia,  kad tai dar vienas bandymas uždaryti jį kalėjime iki gyvos galvos.

Tačiau Navalno advokatai ir artimiausi kolegos teigia, kad jie nebuvo iš anksto informuoti apie bendražygio perkėlimą ir kad nežino, kuriame kalėjime jis dabar yra.

– Šiandien į Pokrovo pataisos koloniją atvykęs advokatas sužinojo, kad Navalno ten jau nebėra; jį perkėlė į griežto režimo koloniją, tačiau niekas mums nepranešė į kurią, – valstybės valdomai TASS naujienų agentūrai papasakojo teisininkė Olga Mikhailova.

– Sklido gandai, kad jie ruošėsi perkelti Navalną į aukšto saugumo pataisos koloniją IK-6 “Melekhovo“, tačiau neįmanoma sužinoti, kada būtent jis ten bus nugabentas ir ar tikrai bus nugabentas, – tviteryje rašė Navalno atstovė spaudai Kira Jarmiša.

– Nerimą kelia ne tik tai, kad aukšto saugumo kolonija yra baisesnė. Kol nežinome Aleksėjaus buvimo vietos, jis lieka vienas akis į akį su sistema, kuri anksčiau jau bandė jį nužudyti, todėl pirmiausiai stengsimės nustatyti jo buvimo vietą, – pridūrė Jarmiša.

2021 m. vasarį Navalnas, grįžęs iš užsienio, kur vos atsigavo po beveik mirtino, jo teigimu, Prezidendo Vladimiro Putino užsakyto apnuodijimo, buvo nuteistas kalėti 2,5 metams.

Suėmus Navalną visoje Rusijoje prasidėjo protestai, kuriuos valdžia žiauriai tramdė.

Tą vasarą Rusija kriminalizavo valdžiai oponuojančias politines aktyvistų grupuotes, įvardydama jas „ekstremistinėmis organizacijomis“, taigi dauguma jų narių, bandydami išvengti persekiojimo, pabėgo į užsienį.

Praeitą mėnesį Navalnas pranešė, kad jam gresia dar vieni kaltinimai už „ekstremizmą“ ir „prieš valdžią nukreiptos neapykantos kurstymą“, o tai jam gali atsieiti dar 15 metų kalėjimo. 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: