Liubov Sobol / Asmenionio archyvo nuotr.

Įkalinto Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno artima sąjungininkė Liubov Sobol nuteista metams viešųjų darbų už tai, kad lankėsi tariamo saugumo agento, įtariamo Navalno apnuodijimu, bute.

Sobol buvo sulaikyta gruodžio mėnesį, kai atsidūrė prie įtariamojo Federalinio saugumo tarnybos cheminių ginklų eksperto Konstantino Kudriavcevo namų. Navalnas ir atvira tyrėjų komanda „Bellingcat“ sakė, kad Kudriavcevas priklausė FSB komandai, kuriai praėjusį rugpjūtį buvo paskirta apnuodyti ir sutvarkyti nusikaltimo vietą.

Navalnas, kuris grįžęs po kelių mėnesių trukusios reabilitacijos užsienyje, Rusijoje buvo nuteistas kalėti, pasidalino pokalbio telefonu vaizdo įrašu, kurio metu jis apgaulės būdu privertė Kudriacevą atskleisti svarbiausias nuodijimo detales. FSB šį Kudriacevo skambutį nurašė kaip „provokaciją“, siekiant sukompromituoti tarnybą.

Maskvos teismas pripažino Sobol kalta dėl nusikalstamo pažeidimo ir nuteisė ją metams viešųjų darbų.

Sobol advokatas Vladimiras Voroninas žurnalistams sakė, kad jie apskųs bausmę.

Sobol teismo salėje pasirodė vilkinti marškinėlius su užrašu „Kur kriminalinė byla dėl Navalno apnuodijimo?“

Anksčiau šiais metais Sobol, kaip ir keletui kitų Navalno sąjungininkų, buvo paskirtas namų areštas dėl „rimtų sanitarinių ir epidemiologinių pažeidimų kurstymo“ bandant sušaukti sambūrį reikalaujantį Navalno paleidimo.

Praėjusį mėnesį teismas palengvino apribojimus, kad Sobol galėtų lankytis bažnyčioje ir nuvesti dukrą į mokyklą.

Aleksėjus Navalnas atlieka 2,5 metų bausmę už lygtinio paleidimo pažeidimą reabilitacijos po apnuodijimo užsienyje metu dėl kaltinimų sukčiavimu, kuriuos jis vadina politiškai motyvuotais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: