© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Per pastaruosius du metus siaučiant koronaviruso pandemijai Rusijoje perdozavimas narkotikais išaugo beveik du kartus, pirmadienį pranešė „Open Media“ žinių portalas, cituodamas valstybės narkotikų kontrolės komiteto ataskaitą.

2020 m. nuo perdozavimo narkotikais mirė 7 400 rusų, 2019 m. – 6 300, rašoma valstybės narkotikų kontrolės komiteto išplatintoje ataskaitoje. Perdozavimas narkotikais praėjusiais metais taip pat išaugo beveik dvigubai, palyginus su 4 000 mirčių 2018 m.

Cituodamas Rusijos statistikos agentūros paskelbtus duomenis „Open Media“ teigė, jog visos su narkotikais susijusios mirtys padidėjo 60 proc. – nuo 4 569 mirčių 2019 m. iki 7 316 mirčių 2020 m.

Rusijos narkotikų kontrolės komitetas perdozavimą narkotikais susiejo su Rusijoje gaminamų abejotinos kokybės sintetinių narkotikų platinimu bei sugriežtėjusia užsienyje gaminamų medžiagų importo kontrole covid-19 pandemijos metu.

Pastebimas sintetinių narkotikų produkcijos išaugimas šalies viduje ir tokių narkotikų platinimas internetu“, – sakė narkotikų kontrolės komitetas.

Pastebimas ir užsienyje gaminamų narkotikų kontrabandos į Rusijos teritoriją sumažėjimas dėl išaugusios tarptautinės prekių ir krovinių kontrolės“, – pridūrė atstovai.

Open Media“ darė prielaidą, jog praėjusiais metais dėl 16 proc. sumažėjusios narkotikų kontrabandos atvejų, 42 proc. išaugo narkotikų gamybos atvejai.

Ekspertas Aleksejus Lachovas taip pat pabrėžė prastėjančią nuo narkotikų priklausomų asmenų emocinę būklę, kurią įtakojo bendras covid-19 ir opioidų paveiktos kvėpavimo sistemos poveikis.

Anot Jungtinių Tautų narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuro paskelbtos anoniminės apklausos, 27 proc. Rusijos ir Baltarusijos universitetų studentų pranešė apie išaugusį kanapių vartojimą, o dar 17 proc. – apie psichostimuliatorių vartojimą pandemijos pradžioje.

Penkiolikoje Rusijos regionų šiandien yra stebima ŽIV epidemija. Tai Rusijoje nebėra tiesiog sveikatos sektoriaus problema. Galima nesunkiai pastebėti, kaip ŽIV paveikė demografiją, vaisingumą, ŽIV sergančių naujagimių skaičių ir net ekonomikos produktyvumą.

Ekspertų teigimu stiprėjanti ŽIV epidemija Rusijoje kilo dėl tokių aplinkybių, kaip abejotina vyriausybės politika ir apleistos visuomeninės problemos. Statistika rodo, kad virusas jau gerokai išsiplėtė už labiausiai pažeidžiamų bendruomenių ribų. UNAIDS teigimu, ŽIV jau apima ženkliai didesnę populiacijos dalį, nei intraveninių narkotikų vartotojus bei seksualinių paslaugų teikėjus. Suvokimas apie ŽIV epidemijos mastą pagaliau pasiekė ir aukščiausius valdžios organus.

Ekspertų manymu, Rusija jau pasiekė savo lūžio tašką. Milijonas diagnozuotų ŽIV infekcijos atvejų Rusijos Federacijoje privalėjo atverti akis visiems, kurie to matyti vis dar nenorėjo ir visoje šalyje pasigirdo vis garsesni pavojaus varpai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: