Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas / Youtube archyvo nuotr.

Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas antradienį susidūrė pirmuosiuose iš trejų televizinių JAV prezidentinės kampanijos debatuose. Sutarimo dėl priemonių pandemijai suvaldyti tarp kandidatų nebuvo. Šie kandidatų į prezidentus debatai kartais panašėjo į žodines muštynes – vienas kitą pertraukinėjo, kalbėjo vienas per kitą, taip pat nuskambėjo ir įvairūs įžeidimai. J.Bidenas: „Esi melagis ir klounas“; D.Trumpas: „Tavyje nėra nieko protingo“

Prezidentas Donaldas Trumpas (74 m.) ir demokratų partijos kandidatas Joe Bidenas (77 m.) susirėmė „Case Western Reserve“ universiteto scenoje Klivlande, Ohajo valstijoje pirmųjų prezidentinių debatų metu. Ohajas yra taip vadinama „Swing state“ – neapsisprendusi valstija, tai reiškia, jog ji gali būti laimėta tiek demokratų, tiek respublikonų kandidato. Ši valstija nuo 1896 metų visada balsuoja už nugalėtoją (išskyrus tuos du sensacingus atvejus, kai 1944 metais Ohajo valstiją laimėjo Franklinas D.Rooseveltas, o 1960 metais – Johnas F. Kennedy).

Aukščiausiasis Teismas, koronaviruso pandemija, ekonomika, rasinė nelygybė, rinkimų sąžiningumas, kandidatų politinė karjera – devyniasdešimt minučių kandidatai ginčijosi atsakinėdami į klausimus iš šių pagrindinių temų, kurias parinko „Fox News“ kanalo vedėjas Chris Wallace. Jis – konservatyvaus, D.Trumpui „draugiško“ kanalo žurnalistas, prezidento nemėgstamas dėl savo griežtų ir sunkių klausimų interviu metu. Debatuose taip pat ir jie kelis kartus susirėmė, kai vedėjas bandė sugrąžinti respublikonų lyderį ties užduotu klausimu. Tačiau, žinoma, didžioji dalis kirčių buvo paleisti vieno kandidato kitam.

Iš visų jėgų D.Trumpas stengėsi sumenkinti oponento sugebėjimus, paskutinę minutę netgi paprašydamas patikrinti ar „Senasis Joe“, kaip pašaipiai jį vadina prezidentas, neslepia ausinių, per kurias būtų perduodama informacija. Tai gandas, pasirodęs socialiniuose tinkluose ir demokratų patijos štabo tuojau pat įvardytas kaip „absurdiškas“. J.Bidenas teigė neturįs problemų būti patikrintas, net pajuokavo debatams su D.Trumpu turįs paruoštas tiek ausines, tiek dopingą ir pasidalino nuotrauka su ausinėmis ir ledais savo „Twitter“ paskyroje.

„Kodėl abu manote turintys teisę į Aukščiausiąjį Teismą paskirti įpėdinį, užimsiantį Ruth Bader Ginsburg vietą?“ – pirmasis Chris Wallace klausimas iš karto įveda kandidatus į šiuo metu labiausiai šalį skeliančią į dvi stovyklas diskusiją: katalikų fundamentalistės Amy Coney Barrett paskyrimas į postą Aukščiausiajame Teisme. Ji užimtų vienos iš feminizmo pradininkių, prieš dvi savaites mirusios teisėjos Ruth Bader Ginsburg vietą. „Aš laimėjau rinkimus ir turiu teisę rinktis, valdau šalį ne trejus, o ketverius metus“, – įsitempęs trumpai atsakė prezidentas. Demokratų kandidatas ramiai kontratakuoja: „Aš nesipriešinu paskiriamam žmogui, tačiau jį išrinkti turi Amerikos žmonės, tad tas, kuris laimės rinkimus, ir paskirs teisėją“.

Smugiai žemiau juosmens

Joe Bidenas, prezidento apibūdinamas kaip sutrikęs ir neturįs greitos reakcijos, kalba apie Covid-19 preciziškai tiksliai remdamasis duomenimis ir skaičiais. D.Trumpas ir toliau jį pertraukinėja: „Esi radikaliosios kairės įkaitas“ bei: „Tai, ką sakai tu nėra tai, kam pritaria tavo partija“. „Partija esu aš“, – atsako J.Bidenas, kontratakuodamas oponentą: „Tu neturi jokio plano. Nesupranti, ką kalbi. Esi tas, kuris matydamas Covid-19 paveiktų žmonių skaičių sako „yra taip, kaip yra““.

Trumpai tariant, pereinama prie asmeninių įžeidinėjimų: „Esu klounas, melagis. Netinkamas žmogus, netinkamu metu“, – kerta demokratas. D.Trumpas atsako: „Aš per 47 mėnesius padariau daugiau nei tu per 47 metus, tavyje nėra nieko protingo“ ir vis pertraukia buvusį viceprezidentą sakydamas „Kodėl tu trumpam neužsičiaupi?“. Taip pat teigia jog, jei J.Bidenas dabar būtų prezidentu, Jungtinėse Valstijose dabar būtų per 2 milijonus koronavirusinės infekcijos aukų.

Kandidatai kalba apie vakciną, socialinę distanciją, apsaugines kaukes: „Aš rėmiausi Fauci patarimais, iš pradžių jis sakė, kad kaukės nepadeda, paskui apsigalvojo“, – teigia D.Trumpas, suabejodamas žinomu virusologu, puikiai žinodamas, jog būtent pandemijos suvaldymas yra silpniausia jo vieta.

Apie ekonomiką D.Trumpas sako: „Turėjome geriausius rezultatus pasaulyje, o tada atsirado kinų virusas“. „Tu uždarytum viską, bet žmonės to nenori“, – teigia prezidentas. „Žmonės nori saugumo“, – jam atkerta Joe Bidenas.

Blogiausia prezidento Donaldo Trumpo pasirodymo akimirka buvo, kai vedėjas paklausė: „Ar tiesa, kad sumokėjote vos 750 JAV dolerių mokesčių tuo laikotarpiu, kai esate prezidento poste?“ Donaldas Trumpas klaidžioja: „Aš sumokėjau milijonus…“, tuo tarpu demokratų kandidatas atakuoja: „Parodyk mums savo mokesčių deklaracijas“. Tačiau D.Trumpas tęsia: „Esu verslininkas, turiu gerus buhalterius, kurie moka naudotis įstatymais“. Šis argumentas oponentui suteikia galimybę priminti amerikiečiams, jog prezidentas mokesčių sumokėjo „mažiau nei mokyklos mokytojas“.

Kalbėdamas apie mokesčius Joe Bidenas šiek tiek praranda ritmą. Nors tai ir trunka neilgai, tačiau akivaizdu, jog tai jo silpnoji vieta. Bet kaltinimus sūnui Hunteriui jis atlaiko neprarasdamas savitvardos: „Jis iš Maskvos mero gavo 3,5 milijono dolerių“. „Tai netiesa“, – atsako demokratas.

Debatai tampa dar aršesni, kai kalba pasisuka apie George Floyd nužudymą ir dėl to kilusią pasipriešinimo bangą. Joe Bidenas kaltina prezidentą nepadarius absoliučiai nieko afroamerikiečių labui bei primena policijos kaltinimus taikiems demonstrantams Vašingtone. Donaldas Trumpas kontratakuoja: „Kairieji leido įvykti nekontroliuojamoms riaušėms Portlande, Siatle, Mineapolyje. O tu nepritari teisėtvarkai“. „Aš esu teisingumo pusėje“, – trumpai ir aiškiai replikuoja demokratas.

Ch.Wallace užduoda kitą, klastingą klausimą: „Prezidente, ar esate pasiruošęs pasmerkti baltųjų viršenybės (white supremacy) šalininkus?“ D.Trumpas to nepadaro, dvejoja, riaušių kaltę suverčia „Antifa“. „Antifa yra idėja, o ne organizacija“, – atsako demokratų kandidatas.

Perėjus prie klausimo apie balsavimą paštu, buvęs viceministras kviečia tai daryti jau dabar, tuo tarpu jo oponentas mechaniškai kartoja, jog tai yra „gėda, apgaulė“. „Blogai baigsis“, – teigia D.Trumpas. „Tu tiesiog bijai“, – apibendrina Joe Bidenas.

Šie debatai realiai nepakreipė balso nė vieno kandidato linkme. Amerika yra labiau susiskaldžiusi nei bet kada ir tai puikiai atsispindėjo stebint šį kandidatų susirėmimą.

D.Trumpas – J.Bidenas, kas laimėjo debatus?

Po debatų vykusi televizijos tinklo Cbs apklausa parodė, jog 48% žmonių teigė, jog debatuose geriau pasirodė Joe Bidenas, 41 % respondentų rinkosi Donaldą Trumpą, o 10% debatus stebėjusiųjų pasirodė, jog vakaras baigėsi kandidatų lygiosiomis.

Tuo tarpu CNN įvykdytoje apklausoje 60% respondentų teigė, jog debatus laimėjo demokratų kandidatas J.Bidenas, o D.Trumpui balsus atidavė vos 28% žmonių. Tačiau iš visų dalyvavusiųjų šioje apklausoje tik 25% buvo respublikonų rinkėjai, 38% demokratų, o 37% žmonių dar nėra apsisprendę.

Pagal CNN apklausą, neapsisprendusius labiau įtikino J.Bidenas, kuris respondentams taip pat pasirodė nuoširdesnis bei korektiškesnis nei jo oponentas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: