Murodas Jurajevas

Uzbekistano politinis aktyvistas Murodas Jurajevas šiandien buvo paleistas po dviejus dešimtmečius trukusios bausmės kalėjime, kuriame, kaip pranešama, buvo žiauriai kankinamas. Murodas Jurajevas 1994 metais buvo nuteistas kalėti devyneriems metams, bet turėjo kalėti ilgiau, tačiau kalėjimo terminas buvo pratęstas 2004, 2006, 2009 ir 2012 metais, dėl įvairiausių nusižengimų, tokių kaip “neteisingai skuto morkas”.

JAV valstybės departamentas šiltai pasitiko Jurajevo išlaisvinimą, bei paragino Uzbekistano valdžią iš kalėjimų paleisti ir visus kitus kalinius, esančius kalėjime dėl politinių priežačių. Prieš mėnesį kalinčio Jurajevo aplankyti atvyko JAV valstybės departamento sekretorius Johnas Kerry.

“Pastarieji 21 metai Jurajevui ir jo šeimai buvo gyvas pragaras, kurio jie neturėtų patirti vėl. Uzbekistano valdžia turėtų pradėti tyrimą ir patraukti į atsakomybę asmenis, kurie įtariami kankinę Jurajevą bei savavališkai pratęsinėjo nukentėjusiojo kalėjimo terminą”, sakė Humans Right Watch atstovas Steve Swerdlow’as.

Kalinių kankinimai Uzbekistane nėra naujiena. Uzbekistano žmogaus teisių aktyvistė ir žurnalistė Mutabar Tadžibajeva kreipėsi į Jungtines Tautas siekdama, kad Uzbekistanas pradėtų tirti jos parodymus, kuriose Tadžibajeva nurodė, kad kalėjime buvo kankinama, prievartaujama ir sterilizuota prievartiniu būdu.

Murodas Jurajevas, kaip ir didžioji dauguma Uzbekistano politinių aktyvistų, buvo suimtas 1994 metų pavasarį. “Jurajevo šeima ir kiti vietiniai aktyvistai parodė didelę drąsą rengdami kampanijas, siekiant išlaisvinti Jurajevą. Ši problema yyra be galo svabi Uzbekistano tarptautiniams partneriams, kurie siekia, kad iš kalėjimų būtų paleisti tie, kurie paprasčiausiai siekė žodžio laisvės”, sakė “Association for Human Rights in Central Asia” vadovė Nadiežda Atajeva.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: