Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavskis (dešinėje) / Wikimedia commons

Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavskis antradienį apkaltino agresiją Ukrainoje tęsiančią Maskvą nuėjus per toli. „Ataka prieš Naujosios Kachovkos užtvanką, esančią aukščiau apgyvendintų vietovių, prilygsta masinio naikinimo ginklų panaudojimui prieš civilius“, – Tviteryje parašė Čekijos ministras.

Už tokį žiaurumą privalu bausti, pridūrė J. Lipavskis.

Sunaikinus užtvanką Pietų Ukrainoje vanduo gali užlieti karo niokojamą Chersono sritį. Rusijos primestas Naujosios Kachovkos administracijos vadovas Vladimiras Leontjevas pranešė, kad miestas jau užlietas, jis tai sakė Rusijos žiniasklaidai.

Antradienį Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) Ukraina pavadino Rusiją „teroristine valstybe“, apkaltinusi ją sugriovus svarbią užtvanką ir pabrėžusi, kad smurto kampanija vykdoma jau daugelį metų.

„Kaip tik šiandien Rusija susprogdino didžiulę užtvanką Naujojoje Kachovkoje, dėl to evakuojami civiliai, padaryta didžiulė ekologinė žala“, – aukščiausiame Jungtinių Tautų teisme sakė Ukrainos atstovas Antonas Korynevičius.

„Rusijos veiksmai yra teroristinės valstybės, agresorės veiksmai“, – sakė jis.

Okupantams rusams susprogdinus Kachovkos hidroelektrinę, į Dnieprą pateko daugiau kaip 150 tonų mašininės alyvos. Gresia tolesnio nuotėkio pavojus.

Tai po Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) posėdžio pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Ukrainos prezidento biuro spaudos tarnyba.

„NSGT nariai buvo informuoti, kad į Dnieprą pateko mažiausiai 150 tonų tepalų, gresia pavojus, kad gali išsilieti dar daugiau kaip 300 tonų“, – rašoma pranešime.

Posėdyje taip pat buvo susitarta dėl tolesnių Ukrainos žingsnių tarptautinėje arenoje. Tarp jų – JT Saugumo Tarybos sušaukimas, kreipimasis į tarptautines aplinkosaugos organizacijas ir Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą, nes tokiuose rusų veiksmuose yra akivaizdžių Ženevos konvencijos pažeidimo požymių.

Po posėdžio NSGT sekretorius Oleksijus Danilovas pareiškė, kad jokie rusų veiksmai „nesustabdys Ukrainos išvadavimo, kuriam jau atėjo metas“.

Kaip jau buvo pranešta, antradienį, birželio 6-ąją, 2 val. 30 min., Rusijos kariškiai susprogdino Kachovkos HE. Jėgainė buvo susprogdinta nuotoliniu būdu. Sprogimo epicentru tapo mašinų salė.
Pasak Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjo Michailo Podoliako, Kachovkos HE susprogdino Rusijos kariuomenės 205-asis motorizuotųjų šaulių dalinys.

Stasys Gimbutis (ELTA) Viljama Sudikienė (DPA) (AFP)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: