© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prancūzijos buvęs premjeras Francois Fillon (Fransua Fijonas) sekmadienį skundėsi dėl prieš jį suregzto “sąmokslo”, žiniasklaidai paskelbus, kad jis siekė kištis į teisines procedūras prieš buvusį prezidentą Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) – jo varžovą dešiniosios opozicijos stovykloje.

Dienraštis “Le Monde” rašo, jog F.Fillonas birželį raginęs prezidento Francois Hollande’o (Fransua Holando) administracijos vadovą spausti, kad būtų priimti keli teisiniai skundai prieš N.Sarkozy.

“Smokit jam greitai … juk žinot, jog jeigu nesmogsit jam greitai, sulauksite jo sugrįžimo – todėl imkitės darbo”, – F.Fillonas esą ragino Jeaną-Pierre’ą Jouyet (Žaną Pjerą Žujė), F.Hollande’o dešiniąją ranką Eliziejaus rūmuose.

F.Fillonas neigė šį pranešimą paneigė. Buvęs N.Sarkozy premjeras, kuris tikisi tapti dešiniosios Sąjungos už liaudies judėjimą (UMP) kandidatu per 2017-ųjų prezidento rinkimus, taip pat užsipuolė savaitraštį “Journal du Dimanche”.

“Šiose neįtikėtinose atakose įžvelgiu vien pastangas destabilizuoti ir sąmokslą”, – skundėsi F.Fillonas.

Jis sakė paduosiantis į teismą du “Le Monde” žurnalistus, esą apšmeižusius jį vienoje knygoje, taip pat pačiame dienraštyje.

Sekmadienio vakarą F.Filloną sakė Prancūzijos televizijai, kad J.-P.Jouyet “meluoja”.

F.Fillonas, N.Sarkozy ir ekspremjeras Alainas Juppe (Alenas Žiupė) yra pagrindiniai UMP kandidatai, 2017 metais susigrumsiantys su nepopuliariu prezidentu F.Hollande’u ir ambicinga ultradešiniųjų kandidate Marine Le Pen (Marin Le Pen).

Jie visi trys yra dirbę vienoje komandoje: kai prezidento postas priklausė N.Sarkozy, F.Fillonas dirbo premjeru, o A.Juppe – užsienio reikalų ministru.

Tuo tarpu J.-P.Jouyet nesvetimas abiem stovykloms: šiuo metu jis dirba socialisto F.Hollande’o kanceliarijos vadovu, o anksčiau užėmė vieno jaunesniojo ministro pareigas F.Fillono UMP vyriausybėje.

Savo pranešime naujienų agentūrai AFP į skandalą patekęs J.-P.Jouyet pripažino, kad F.Fillonas anksčiau pasidalijo su juo “dideliu susirūpinimu” dėl vadinamosios “Bygmalion” bylos, susijusios su N.Sarkozy 2012 metų rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimų.

J.-P.Jouyet sakė AFP, kad kalbėdamasis su F.Fillonu pabrėžė, jog prezidentūra nesiims “jokių intervencijų” šioje byloje.

F.Hollande’o administracijos vadovas ketvirtadienį taip pat neigė, kad F.Fillonas užsiminė apie N.Sarkozy teisines problemas.

Kitas UMP kandidatas į prezidento postą – Bruno Le Maire’as (Briunas Le Meras) sekmadienį sakė, kad J.-P.Jouyet “melavo Prancūzijos žmonėms”, ir ragino jį atsistatydinti per diskusijų laidą Prancūzijos televizijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: