V. Putinas išsilaipina pietų Ukrainos Chersono regione

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas aplankė karius karinėje bazėje Ukrainos pietiniame Chersono regione, kuris iš dalies okupuotas Rusijos, antradienį pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

Vizito metu V. Putinas kalbėjosi su Rusijos kariuomenės oro desanto pajėgų dalinio „Dniepr“ vadais, taip pat susitiko su kitais aukšto rango karininkais, teigia TASS. Pranešime priduriama, kad vienas iš vizito tikslų buvo gauti vadų „ataskaitą“ apie padėtį tiek Chersono, tiek Zaporižios kryptimis.

Šis vizitas yra artimiausia Putinui vieta prie fronto linijos nuo tada, kai jis praėjusių metų vasarį įsakė tankams pervažiuoti sieną, ir vyksta vykstant silpnėjančiam Rusijos puolimui Rytų Ukrainoje ir tikėtinam Ukrainos kontrpuolimui.

„Man svarbu išgirsti jūsų nuomonę apie padėtį, išklausyti jus ir pasikeisti informacija“, – sakė V. Putinas pokalbyje su karininkais Chersono srityje Kremliaus paskelbtame vaizdo įraše. Nepriklausoma tiriamosios žiniasklaidos priemonė „Agentstvo“, išanalizavusi filmuotą medžiagą, teigė, kad V. Putino vizitas galėjo įvykti prieš balandžio 16 d. Kremlius pranešė, kad V. Putino vizitas į okupuotas Ukrainos teritorijas įvyko pirmadienį.

Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad dėl agresyvios Rusijos propagandos sunku įvertinti Kremliaus šeimininko apsilankymo Chersone ir Luhanske autentiškumą. Visgi, teigė premjerė, net jei vizito vieta surežisuota arba Rusijos okupuotose teritorijose lankėsi V. Putino antrininkas, panašu, kad propagandinėmis žinutėmis bandoma lygintis į Ukrainos lyderį Volodymyrą Zelenskį ir taip įkvėpti demotyvuotą okupantų kariuomenę.

„Žmonės sako, kad jis Mariupolyje kažkada apsilankė, kažkas sako, kad gal ne jis, kad antras ar trečias antrininkas. Ką čia labai vertinti. Man atrodo, kad čia yra šioks toks bandymas vaizduoti, kad Vladimiras Putinas yra bent šiek tiek panašiai kietas kaip Volodymyras Zelenskis, kuris važiuoja į fronto zoną ir susitinka su kariais arti susirėmimų linijos bei tuo būdu demonstruoja palaikymą savo kariams ir bendrai Ukrainos tautai, kovojančiai šiame kare“, – žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

„Vladimiras Putinas, kaip žinia, atrodo, kad daugiau sėdi bunkeryje, ir nežinau, kiek su realybe apskritai yra susipažinęs“, – pridūrė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

Pasak I. Šimonytės, vertinti Rusijos prezidento apsilankymų karo zonoje autentiškumą yra labai sunku, nes, akcentavo ji, aktyviai veikia Kremliaus propaganda.

„Apie vizitų tikrumą sunku pasakyti. Matosi, kad viskas yra labai sterilu. Klausimas, ar tai, kas vyksta, vyksta iš tikrųjų ten, kur teigiama, kad ten vyksta. Ar tikrai ten yra ta pati geografinė aplinka, ar žmogus, kuris filmuojamas vairuojantis automobilį, tikrai yra Putinas. Rusijos propagandos ėjimų komentuoti, man atrodo, nėra didelės reikšmės“, – teigė I. Šimonytė.

„Manau, kad tai bandymas parodyti paramą jau demotyvuotai Rusijos kariuomenei, laukiančiai ukrainiečių kontrpuolimo“, – apibendrino I. Šimonytė.

Valstybinė Rusijos žiniasklaida ir Kremlius antradienį pranešė, kad V. Putinas apsilankė dviejuose Ukrainos pasienio regionuose, kuriuos Rusija laiko savo teritorijos dalimi, tačiau nenurodė, kada šis vizitas įvyko.

Kyjivas antradienį apkaltino prezidentą Vladimirą Putiną apsilankius Rusijos „nusikaltimų“ vietose po to, kai Kremlius pranešė, kad Rusijos vadovas atvyko į okupuotas Chersono ir Lugansko regionų dalis.

„Putino degradacija įspūdinga“, – tviteryje parašė prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Michaylas Podoliakas. Pasak jo, V. Putinas keliavo po okupuotas Ukrainos teritorijas, „kad paskutinį kartą pasimėgautų savo pakalikų nusikaltimais“.

ELTA (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: