© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Buvęs Rusijos verslo magnatas Michailas Chodorkovskis ketvirtadienį pareiškė, kad prezidentas Vladimiras Putinas yra “nuogas karalius”, vadovaujantis ekonomikai, kuri toliau silpnės ir tai galiausiai išprovokuos kovą tarp besivaržančių klanų Maskvoje.

“Putinas apnuoginta krūtine nėra galingas lyderis – jis yra nuogas karalius”, – klausytojams Londone sakė buvęs turtingiausias Rusijos žmogus, kuris 2003 metais buvo suimtas, kai pateko į V.Putino nemalonę, ir dešimtmetį praleido kalėjime, o jo naftos milžinė “Jukos” buvo išardyta.

M.Chodorkovskis sakė, kad jo šalies ekonomika toliau silpnės, o tas procesas galiausiai išprovokuos kovą tarp Rusijoje dominuojančių įtakingų klanų.

Savo kalboje, kuri tikriausiai supykdys 62 metų Kremliaus vadovą, buvęs oligarchas ragino Vakarų šalis stiprinti ryšius su Rusijos opozicijos grupėmis, laukiant V.Putino epochos pabaigos.

“Rytoj, kai režimas pasikeis, jūs turėsite kurti santykius – ir turėsite labai mažai laiko, – sakė 51 metų M.Chodorkovskis per renginį, organizuotą politikos idėjų kalvės “Chatham House”. – Aš žinau, ką sakau, nes buvau dviejų revoliucijų Rusijoje liudininkas.”

Už mokesčių vengimą nuteistas M.Chodorkovskis 2013 metų gruodį buvo paleistas V.Putinui suteikus malonę ir išvyko iš Rusijos.

Buvęs verslo magnatas sakė, kad dabar yra V.Putino valdymo saulėlydis, bet jo prezidentavimo, prasidėjusio 1999 metais, pabaiga gali užsitęsti ir būti pavojinga tiek Vakarų šalims, tiek Rusijai.

“Agonijos apimta Rusija ilgai stovės prie sergančio imperatoriaus lovos. Tai bus skausminga visuomenei ir pavojinga Vakarams”, – aiškino M.Chodorkovskis.

Jo nuomone, konfliktas Rytų Ukrainoje toliau bus eskaluojamas, nes V.Putino galutinis tikslas yra platesnis.

“Putinui nereikia Donbaso (Rytų Ukrainos). Jis nori spręsti pasaulio likimą derybose su JAV prezidentu, – sakė M.Chodorkovskis. – Putinas svajoja susitarti su Jungtinėmis Valstijomis dėl naujos senos pasaulio tvarkos, kai pasaulis yra padalytas į įtakos zonas. Kai negalima kištis kieno nors kito zonoje – jau nekalbant apie vidaus politiką.”

Buvęs milijardierius atsisakė atskleisti, kokį kapitalą dabar valdo, kai buvo paklaustas, kiek pinigų jis galėtų investuoti į Rusijos opoziciją, kuri šiuo metu yra smarkiai susiskaldžiusi.

M.Chodorkovskis teigė, jog nenorėtų jokių valstybinių postų, jeigu įvyktų valdžios pasikeitimas Rusijoje, o jo tikslas – kad opozicija atneštų permainas į šalį, kad joje būtų galima rengti laisvus rinkimus bei liberalizuoti ekonomiką.

“Nesvarbu, ar tai įvyks rytoj, ar po dešimtmečio. Nors visi tikimės, kad tai įvyks dar mums gyviems esant”, – sakė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: