Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. EPA-Eltos nuotr.

Rusijos vyriausiasis diplomatas pasitraukė iš derybų su Indonezijoje susirinkusiais Didžiojo dvidešimtuko (G20) užsienio reikalų ministrais, nes Vakarų valstybės kritikavo Maskvą dėl jos invazijos į Ukrainą.

Vašingtonas ir sąjungininkai prieš susitikimą pasmerkė Rusijos puolimą, o užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas už uždarų durų vykusiose derybose susidūrė su tuo, ką JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pavadino Vakarų kritikos lavina.

„Tai, ką šiandien jau girdėjome, yra stiprus choras iš viso pasaulio… apie būtinybę nutraukti agresiją“, – sakė A. Blinkenas iš susitikimo Balio kurortinėje saloje.

A. Blinkenas ir S. Lavrovas kartu su kolegomis dalyvavo vienos dienos trukmės derybose – tai buvo pirmasis jų susitikimas nuo karo pradžios, o šeimininkas iš karto pasakė, kad konfliktas turi baigtis derybomis.

Tačiau S. Lavrovas išėjo iš rytinio posėdžio, kai Vokietijos kolegė Annalena Baerbock sukritikavo Maskvą dėl jos invazijos, sakė diplomatai.

Jis taip pat išėjo iš popietinės sesijos prieš Ukrainos užsienio reikalų ministrui Dmytro Kulebai virtualiai kreipiantis į ministrus ir nedalyvavo, kai A. Blinken pasmerkė Rusiją.

„Mūsų Vakarų partneriai stengiasi vengti kalbėti apie pasaulinius ekonominius klausimus“, – sakė S. Lavrovas žurnalistams prie viešbučio „Mulia“. „Vos tik prabilę, jie pradeda karštligiškai kritikuoti Rusiją“.

A. Blinkenas vengė susitikimo su S. Lavrovu ir vietoj to apkaltino Rusiją sukėlus pasaulinę maisto krizę, reikalaudamas, kad Maskva leistų vežti grūdus iš karo nuniokotos Ukrainos.

„Mūsų kolegoms iš Rusijos: Ukraina nėra jūsų šalis. Jos grūdai nėra jūsų grūdai. Kodėl jūs blokuojate uostus? Turėtumėte leisti išvežti grūdus“, – pasak už uždarų durų vykusiose derybose dalyvavusio Vakarų pareigūno, sakė A. Blinkenas.

Anksčiau S. Lavrovas žurnalistams sakė, kad jis „nebėgs“ paskui Vašingtoną dėl derybų.

„Ne mes atsisakėme kontaktų, o Jungtinės Valstijos“, – sakė jis.

Prieš susitikimą A. Blinkenas susitiko su savo kolegomis iš Prancūzijos ir Vokietijos bei aukšto rango Didžiosios Britanijos pareigūnu aptarti „neišprovokuoto ir nepateisinamo Rusijos pasirinkto karo“ Ukrainoje, sakoma Valstybės departamento pranešime.

Tačiau susitikimą netrukus užtemdė penktadienį per rinkimų kampanijos renginį nužudytas buvęs Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe.

Po šaudynių A. Blinkenas išreiškė nerimą dėl išpuolio prieš ilgametį Vašingtono sąjungininką ir ilgiausiai Japonijoje dirbusį premjerą, pavadindamas tai „labai liūdna akimirka“.

Prieš pasirodant žiniai apie išpuolį Indonezijos užsienio reikalų ministrė Retno Marsudi savo kalboje ministrams, įskaitant S. Lavrovą, aptarė karą Ukrainoje.

„Mūsų pareiga yra greičiau užbaigti karą ir išspręsti nesutarimus prie derybų stalo, o ne mūšio lauke“, – sakė R. Marsudi.

Vienas JAV pareigūnas nurodė, kad Vašingtonas susitikime nenorėjo sugėdinti Indonezijos, išeidamas dėl S. Lavrovo.

Tačiau nebus jokios šeimyninės G20 ministrų nuotraukos, kaip įprasta, AFP sakė Indonezijos vyriausybės pareigūnas.

Šeimininkai JAV susirūpinimą dėl S. Lavrovo dalyvavimo iš dalies išsprendė pakviesdami Ukrainos Prezidentą Volodymyrą Zelenskį į G20 aukščiausiojo lygio susitikimą lapkričio mėn.

Savo kalboje A. Kuleba ministrams sakė „prisiminti apie 344 šeimas, kurios, klausydamos Rusijos melo, prarado savo vaikus“.

„Šalies, atsakingos už jų žūtį, ministras šiandien pasirodo prieš jus, kad pasidalytų savo mintimis apie tai, kaip Rusija vertina bendradarbiavimą mūsų globalizuotame pasaulyje“, – pridūrė jis.

Penktadienį A. Blinkenas atvyko į viešbutį „Mulia“, kur jį buvo galima pamatyti kalbantis su Pietų Afrikos Respublikos užsienio reikalų ministru, prieš įeinant į tą patį kambarį su S. Lavrovu, su kuriuo jis paskutinį kartą buvo susitikęs sausio mėn.

Prasidėjus susitikimui, Rusijos vyriausiasis diplomatas sėdėjo tarp Saudo Arabijos ir Meksikos užsienio reikalų ministrų.

A. Blinkeno pastangos, kad susitikime būtų išsakyta ryžtinga Vakarų pozicija Rusijos atžvilgiu, susilpnėjo po to, kai Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrė Liz Truss pasitraukė iš susitikimo po to, kai ketvirtadienį atsistatydino Ministras Pirmininkas Borisas Johnsonas, tapęs savo partijos lyderiu.

Penktadienio rytą ji išskrido iš Indonezijos, o ją pakeitė buvęs Didžiosios Britanijos ambasadorius Europos Sąjungoje seras Timas Barrow, AFP sakė vienas britų pareigūnas.

Būdamas Balyje A. Blinkenas taip pat sieks atnaujinti dialogą su Pekinu šeštadienį vyksiančiose derybose su Kinijos kolega Wang Yi, kurios bus pirmosios per kelis mėnesius po to, kai įtampa tapo įtempta dėl klausimų, įskaitant Taivaną.

Susitikimas vyks tuo metu, kai JAV prezidentas Džo Baidenas išreiškė viltį, kad artimiausiomis savaitėmis pavyks pasikalbėti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, su kuriuo paskutinį kartą kalbėjosi kovo mėn.

Ketvirtadienį S. Lavrovas susitiko su M. Wangu aptarti Rusijos invazijos, kurią, pasak Maskvos, ji pradėjo siekdama neleisti Ukrainai prisijungti prie NATO karinio aljanso.

Jungtinės Valstijos pasmerkė Pekino paramą Rusijai, ir tikimasi, kad A. Blinkenas pakartos šiuos įspėjimus per derybas su Vangu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: