Aleksejus Navalnas / Asmeninio archyvo nuotr.

Vienas iš Rusijos opozicijos lyderių, Aleksejus Navalnas, buvo suimtas po to, kai jo antikorupcinės organizacijos patalpose buvo atliktos naujos kratos. Jis buvo paleistas po mažiau nei valandos.

Pranešimas

,,Aleksejus buvo prievarta sulaikytas ir išvežtas. Jis nesipriešino“ – „Twitter“ sakė pagrindinio Rusijos oponento Aleksejaus Navalno atstovė spaudai Kira Larmych. Pasirodo, Aleksejus buvo suimtas gruodžio 26 dieną, po kratų jo antikorupcinės organizacijos patalpose. ,,Jis buvo paleistas po valandos“, – teigė Kira Larmych.

„Viskas, kas vyksta, yra kampanijos prieš FBK rezultatas. Tai apsunkins mūsų darbą, bet mes nesustosime“, –teigė Navalnas.

Kiek vėliau Aleksejus Navalnas  paviešino  vaizdo įrašą, kuriame rodomos jo organizacijos – Antikorupcijos fondo (FBK) durys, kurios buvo gręžiamos gręžtuvu ir pjaustomos elektriniu pjūklu. ,,Ketvirtadienį jie pasirinko todėl, nes Aleksejus pristatė pranešimą savo internetinėje svetainėje“, – pridūrė Kira Larmych.

Rusijos valdžia atsisakė komentuoti situaciją

Aleksejus Navalnas ir jo kolegos  teigė, kad operacija buvo įvykdyta, nes Navalnas atsisakė sunaikinti 2007 metų kovo mėnesį išleistą tiriamąjį vaizdo įrašą. Šis vaizdo įrašas, susijęs su įtarimais korupcija, nukreiptas prieš ministrą pirmininką Dmitrijų Medvedevą ir oligarchą bei milijardierių Alicherį Ousmanovą , socialiniuose tinkluose buvo peržiūrėtas daugiau nei 32 milijonus kartų.

Teismas nurodė sunaikinti visas nuorodas į šį vaizdo įrašą. Ketvirtadienį Aleksejus Navalnas dar kartą patvirtino neketinantis patenkinti šio įsakymo.

Politinis persekiojimas „pinigų plovimo“ pavidalu

Pastaraisiais metais dėl savo neva netinkamų veiksmų, Navalnas itin daug laiko praleido kalėjime, todėl  nesistebėdamas pateiktais naujais įtarimais, jis tiesiog šypsojosi bei savo vaizdo įraše palinkėjo žiūrovams laimingų naujųjų metų.

Dėl daugybės tyrimų, smerkiančių Rusijos elito grobikiškumą ir gyvenimo būdą, Rusijos teisingumo ministerija šiais metais FBK priskyrė „užsienio agentui“.

Praėjusių metų rugsėjį ir spalį Navalnui taip pat buvo pareikšti įtarimai dėl „pinigų plovimo“, ir jo banko sąskaitos buvo užšaldytos.

Anksčiau Aleksejus Navalnas socialiniuose tinkluose protestavo dėl vieno iš savo bendradarbio, 23 metų Rouslano Chaveddinovo, pagrobimo. Vyras  taip pat buvo suimtas po kratos ir iškart išsiųstas į Arktį, kad atliktų vienerių metų karinę tarnybą.

Aleksejaus Navalno šalininkams jo organizacijos patraukimas baudžiamojon atsakomybėn yra politinio pagrindo veiksmas, kadangi Rusijos valdžia pradėjo tyrimą dėl „pinigų plovimo“, kuomet tarp organizacijos ir valdžios kilo ginčas.

Kremliaus oponentas, kuriam nebuvo leista dalyvauti 2018 metų Prezidento rinkimuose, gruodžio 26 dieną turėjo pristatyti savo programą internetinėje svetainėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: