Piotras Pavlenskis /Youtube archyvo nuotr.

Jau ne vienerius metus, Piotras Pavlenskis (Petr Pavlensky) radikalaus performanso Rusijoje skleidėjas, garsėja, kaip save žalojantis ir savotiškai išreiškiantis menininkas. Jam visiškai nesvetimas nei teismų, nei policijos dėmesys, jau ne vieną kartą jis bandytas pasodinti į kalėjimą, už įvairius nusižengimus.

Per paskutiniuosius tris metus Piotras Pavlenskis tapo vienu iš labiausiai aptarinėjamų menininkų Rusijos meno erdvėje – dėl jo skandalingų politinių meninių pasirodymų. Tačiau Rusijos valdžiai šie pasirodymai kelia galvos skausmą, nes Piotras Pavlenskas savo neretai žiauriais ir skausmingais pasirodymais bando atkreipti dėmesį į Rusijos problemas – policijos brutalumą, valdžios susvetimėjimą bei draudimą menininkams savo pasirodymais kalbėti tiesą apie opiausias problemas šalies viduje.

Štai dalis jo protesto išraiškų: 2014 metų lapkričio mėnesį prisikalė savo sėklides prie Raudonosios aikštės grindinio, tačiau už tai nubaustas nebuvo. „Mano kliento byla buvo nutraukta dėl nusikaltimo nebuvimo. To ir reikėjo tikėtis, nes neįvyko nieko, ką jie bandė jam inkriminuoti“, – sakė advokatas Dinaras Idrisovas. Įvairiuose interviu P.Pavlenskis sakė, kad Raudonąją aikštę performansui „Fiksacija“ išsirinko todėl, kad ji simbolizuoja visišką policijos kontrolę visuomenės atžvilgiu. Savo protestą jis surengė per Rusijoje kasmet minimą Policijos dieną.

Tais pačiais metais, vasario mėnesį jis buvo sulaikytas už tai, kad Sankt Peterburge padegė padangas reikšdamas solidarumą su antivyriausybiniais protestuotojais Kijeve, ir jo bei kitų aktyvistų atžvilgiu vykdomas tyrimas dėl vandalizmo. Anksčiau P.Pavlenskis buvo užsisiuvęs lūpas – protestuodamas prieš dviejų “Pussy Riot” narių įkalinimą. Jis taip pat buvo areštuotas už tai, kad 2013 metų gegužę prie Sankt Peterburgo parlamento nuogas apsivyniojo spygliuota viela, taip protestuodamas prieš represinių įstatymų priėmimą. Norėdamas parodyti visuomenės apatiją, nusipjovė dalį ausies dėl Ukrainos pilotės įkalinimo.

Su šiais veiksmais dar nesibaigė jo protestų lavina. Praėjusių metų lapkritį, skandalingasis menininkas Maskvoje padegė FST pastato duris Liubiankoje – liūdnai pagarsėjusiame pastate, kuriame sovietų laikais buvo įsikūrusi KGB. Menininkas ugnį prie FST biuro, vieną lapkričio naktį, įžiebė apie 3 val.,. P.Pavlenskis įėjimo į pastatą duris žiebtuvėliu padegė prieš tai apipylęs jas benzinu. Kartu su menininku pastato apsauga sulaikė ir du žurnalistus – Vladimirą Romenskį iš „Dožd“ televizijos kanalo ir laisvai samdomą Niginą Berojevą. Visi trys buvo perduoti policijai. Netrukus žurnalistai buvo paleisti, o P.Pavlenskiui pateikti kaltinimai dėl nedidelio viešosios tvarkos pažeidimo.

Menininkas savo performansą apibūdino kaip visuomenės mestą pirštinę į veidą teroro pavojų keliančiai FST, kuri 146 mln. žmonių valdo nuolat juos terorizuodama. Tačiau šį kartą, jam išsisukti pakankamai lengvai nepavyko, jis buvo suimtas. Balandį jis buvo pripažintas esantis sveiko proto, praleidęs mėnesį psichiatrijos klinikoje. Tačiau praėjusį trečiadienį P.Pavlenskiui buvo paskirta 500 tūkst. rublių bauda, ir jis buvo paleistas nors ir pripažintas kaltu dėl „kultūros paveldo objekto” apgadinimo, išnagrinėjus didelio dėmesio sulaukusią bylą. P.Pavlenskis sakė, kad jo performansas „Grėsmė“ buvo protesto prieš valstybės saugumo tarnybų „terorizmą“ išraiška.

„Dėkoju už paramą, dėkoju tiems, kurie nebijo, – sakė P. Pavlenskis žurnalistams teisme. – Negaliu sumokėti baudos.“

„Kiek man žinoma, Piotras neketina mokėti baudos. Tokiu būdu kova tęsis,” – sakė advokatas Dimitrijus Dinzė žurnalistams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: