usijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. EPA-Eltos nuotr.

Tiriamosios žurnalistikos portalo „iStories“ (Important Stories) paskelbtame tyrime pranešama, kad Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas turi paslaptingą mylimąją, kuri daro itin didelę įtaką ministerijai ir valdo keletą prabangių nuosavybių.

Nuo 2014 m. užsienio reikalų ministerijoje dirbanti Svetlana Poliakova palaiko „ilgalaikius ir labai artimus“ santykius su S. Lavrovu, praneša „iStories“, remdamasi neįvardintu šaltiniu ministerijoje. 

Toks žinių portalo „iStories“ tyrimas yra pirmasis didelis pranešimas nuo tada, kai praėjusį mėnesį buvo priskirti prie „užsienio agentų“. Tokį žingsnį Kremliaus kritikai vadina bandymu susidoroti su nepritariančiais jų politikai balsais, užbėgant prieš akis šį mėnesį įvyksiantiems parlamento rinkimams.

iStories“ pranešė, kad S. Poliakova ir jos šeima Rusijoje ir D. Britanijoje valdo nuosavybes, kurių vertė virš 1 mlrd. rublių (11,7 mln. eurų) bei turi įspūdingą prabangių automobilių kolekciją. Šie įspūdingi turtai nei kiek nedera su kukliu S. Poliakavos atlyginimu užsienio reikalų ministerijoje ir su iš kitų savo verslų gaunamomis pajamomis, rašoma „iStories“.  

S. Poliakova keliems savo artimiems draugams yra suteikusi svarbius postus užsienio reikalų ministerijoje, o tie, kurie tokiems sprendimams priešinosi, buvo priversti atsistatydinti, teigė neįvardintas asmuo, kuris paliko ministeriją. Taip pat pranešama, kad keletas S. Poliakavos draugų ją telefono kontaktuose įvardija, kaip Svetlaną Lavrovą.

Anot skrydžių žurnalų, kuriuos gavo „iStories“, pora keletą kartų skrido kartu, įskaitant ir skrydį į Pietų Rusijoje esantį kurortinį miestą Sočį, kuriame S. Poliakavai tariamai priklauso 50 mln. rublių (590 tūkst. eurų) apartamentai prabangiam pastate, prie Juodosios jūros pakrantės.

S. Poliakovai taip pat priklauso apartamentai viename prestižiškiausių ir brangiausių Maskvoje pastatų, Prečistenkos g. 13, kurių vertė galėtų būti apie 8 mln. eurų.

S. Poliakovos dukra Polina studijavo Karališkame Londono koledže ir yra gavusi D. Britanijos pilietybę. Taip pat pranešama, kad būdama 21 m., Polina pasirašė apartamentų, prabangiame Kensingtono rajone Londone, nuomos sutartį 999 m. laikotarpiui už 4,4 mln. svarų.

Žinių portalui S. Poliakovos tapatybę išaiškinti taip pat padėjo 2014 m. gruodžio mėn. vaizdo įrašas iš įšventinimo ceremonijos atnaujintoje rusų ortodoksų katedroje, kurioje ji įvardijama jos pilnu vardu ir kaip užsienio reikalų ministerijos darbuotoja. Kitame vaizdo įraše, turo metu po katedrą, ji matoma kartu su S. Lavrovu ir Prezidentu Vladimiru Putinu.

Kad per tokius renginius su ribotu dalyvių skaičiumi galėtum būti šalia prezidento, reikia būti patvirtintam daugybę kartų, o tas faktas, kad Poliakova buvo elitinės palydos dalimi, išduoda apie jos ypatingą statusą“, – rašoma „iStories“.

Aleksejaus Navalno komanda apie šį atvejį išleido specialų reportažą:

Nepaisant žemų visuomenės pasitikėjimo reitingų, rugsėjo 19 d. įvyksiančiuose parlamento rinkimuose, Kremliui ištikima „Vieningosios Rusijos“ partija sieks išlaikyti didžiąją daugumą.

Prezidentas Vladimiras Putinas S. Lavrovą ir kitus asmenis, turinčius aukštus reitingus, rinkimuose paskyrė vadovauti „Vieningos Rusijos“ kandidatų sąrašui. Buvimas sąraše neįpareigoja Lavrovo užimti vietą parlamente, jei jis būtų išrinktas.

iStories“ redaktorius Romanas Aninas šio tyrimo pratarmėje rašė, kad valdantysis Rusijos elitas bijo nepriklausomos tiriamosios žurnalistikos, kuri viešina plačiai paplitusią korupciją ir būtent todėl Kremlius pradėjo „užsienio agentų“ medžioklę.

Daugybę metų Sergejus Lavrovas kartu su gynybos ministru Sergejumi Šoigu buvo vieni populiariausių valstybės ministrų, taigi prezidentas Vladimiras Putinas abiejų ministrų paprašė tapti „Vieningosios Rusijos“ partijos dalimi ateinančiuose Rusijos Valstybės Dūmos rinkimuose“, – rašė R. Aninas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: