Festivalio organizatorių nuotr.

Sankt Peterburgo policija ir Rusijos vartotojų saugos tarnybos „Rospotrebnadzor“ pareigūnai sutrikdė vienintelio kasmetinio Rusijos LGBTQ kino festivalio atidarymo naktį, pranešė jos organizatoriai.

„Side By Side“ kino festivalis per 13 metų patyrė daugybę trikdžių, grasinimo bombomis ir protestų. Praėjusiais metais kino festivalio atidarymą sutrikdė grasinimas bomba, privertęs organizatorius atšaukti vieną iš numatytų kino seansų.

Policijos ir „Rospotrebnadzor“ darbuotojai atvyko į „Side By Side“ atidarymo ekranizaciją ketvirtadienio vakarą ir liepė festivalio dalyviams išeiti nepaaiškinant, kodėl.

„Policija atvyko nenurodžiusi jokios priežasties. „Rospotrebnadzor“ turėjo teisę nešališkai patikrinti koronaviruso prevencijos priemones“, – teigia festivalio „Side by Side“ atstovė spaudai Alina Pchelintseva.

„Vienas policijos pareigūnas įsiveržė į kino salę ir, naudodamas jėgą bei grubią kalbą, pareikalavo, kad visi lankytojai skubiai paliktų erdvę“, – sakė ji. „Griežti policijos veiksmai privertė mus atšaukti filmo peržiūrą žiūrovų saugumo sumetimais“.

Kadangi 2013 m. priimtas Rusijos įstatymas draudžia rodyti LGBTQ „propagandą“ nepilnamečiams, festivalis „Side By Side“ yra viena iš nedaugelio erdvių, kur Rusijos LGBT bendruomenė gali žiūrėti filmus apie save dideliame ekrane ir dalyvauti diskusijose apie jiems aktualias problemas.

Likus kelioms dienoms iki festivalio pradžios, vietos policija ir prokurorai organizatorių paklausė, ar į renginį bus įleidžiami nepilnamečiai. Saugumo pajėgų vizitas gali būti siejamas su įstatymų leidėju, aršiai pasisakančiu prieš LGBTQ bendruomenę, Vitalijumi Milonovu. Vienas iš Rusijos „gėjų propagandos“ įstatymo autorių Milonovas praėjusiais metais bandė uždaryti festivalį.

Davletgildejevas pridūrė, kad apie 10 kaukėtų vyrų atvyko su policija ir „šaukė homofobiškas frazes“, reikalaudami „nutraukti netradicinių nepilnamečių seksualinių santykių propagavimą“.

Nepaisant trikdžių, organizatoriai teigia, kad „Side By Side“ internetinių peržiūrų tvarkaraštis tęsis iki lapkričio 19 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: