© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pirmadienį pareiškė Šiaurės Airijos žmonėms, kad jie privalo drąsiai atsakyti kaskart, kai po daugelį metų trukusio smurto sunkiai iškovotai taikai jų regione iškyla pavojus.

Į Belfastą atvykęs B.Obama sakė klausytojams, daugiausia jaunimui, kad Jungtinės Valstijos visada juos palaikys, naujajai kartai mėginant susikurti naują tapatybę iš šios Didžiosios Britanijos provincijos karčios praeities.

“Esate pirmoji karta šiame krašte, paveldėjusi ne vien įsisenėjusį požiūrį ir karčius praeities prietarus. Esate teisingos ir tvirtesnės taikos paveldėtojai, – aiškino B.Obama, atskridęs į Šiaurės Airiją dalyvauti Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikime. – Kaskart, kai puolama jūsų taika, turėsite rinktis – ar atsakyti su ta pačia drąsa, kuria sutelkėte iki šiol. Turėsite rinktis, ar žengti tolyn.”

“Turėtumėt žinoti, kad kol judate į priekį, Amerika visada jus tame palaikys. Toliau artimai dirbsime su lyderiais Stormonte, Dubline ir Vestminsteryje, kad prisidėtume prie jūsų politinės pažangos”, – teigė JAV vadovas

B.Obama anksčiau yra lankęsis Anglijoje ir Airijoje, tačiau į Šiaurės Airiją, kuri yra Jungtinės Karalystės dalis, atvyko pirmąkart.

“Visi jūs … turite kai ką, ko neturėjo karta prieš jus: pavyzdį, kuriuo galima sekto”, – sakė jis.

Prezidentas pareiškė, kad tamsiais smurto metais jėgos naudojimas atrodė “nesuvaldomas” ir kad vėliau pasirašyta taikos sutartis suteikė vilties, jog pavyks užbaigti daugelį kitų tarpkonfesinių konfliktų visame pasaulyje.

“Viltis yra užkrečiama. Jie stebi laukdami, ką darysite toliau”, – sakė jis.

Prieš pasisakydamas Krantinės halėje Belfaste, B.Obama susitiko su Šiaurės Airijos pirmuoju ministru Peteriu Robinsonu (Piteriu Robinsonu) ir jo pavaduotoju Martinu McGuinness (Martinu Makginesu).

1998 metais pasirašyta taikos sutartis užbaigė tris dešimtmečius trukusį smurtą tarp protestantų ir katalikų per vadinamąjį Neramumų laikotarpį. Šiaurės Airijos taikos procesą palaikė Jungtinės Valstijos.

Tačiau disidentų respublikonų rengiami pavieniai sprogdinimai ir nužudymai tęsiasi, nors provincijos ekonomikos padėtis pagerėjo ir tebėra dedamos pastangos susitaikyti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: