Aleksėjus Navalnas / Instagram archyvo nuotr.

Sibiro gydytojai suklastojo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno medicininius įrašus, kuriuose buvo praėjusią vasarą įvykusio apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga įrodymai, teigia opozicijos lyderio sąjungininkai.

Omsko regiono gydytojai, kurie pirmieji gydė Navalną po to, kai jis pasijuto prastai 2020 m. rugpjūčio 20 d., sakė, jog jų atlikti tyrimai neparodė jokių toksinių medžiagų kraujyje, nors vėliau pasaulinė cheminių ginklų stebėtojų organizacija ir dar trys laboratorijos Europoje ištyrusios mėginius rado „Novičiok“ nervus paralyžiuojančios medžiagos pėdsakų.

Navalno komanda pareiškė, kad paskutinėje jiems pavyko įsilaužti į Omsko ligoninės archyvus ir pasidalinti necenzūruotais Navalno medicininiais įrašais 2020 m. lapkritį ir palyginti juos su redaguota kopija, kurią ligoninė perdavė praėjus mėnesiui. 

Originaliuose dokumentuose buvo minimi Maskvoje tirti kraujo mėginiai, kuriuose pastebėtas „cholinesterazės inhibitorius“ – apnuodijimo nervus paralyžiuojančios medžiagos požymis. Tačiau, anot Navalno komandos, oficialiuose dokumentuose, tai nėra minima. 

Tie apgavikai Omske juos išmetė, paslėpė nuo mūsų tarsi jie niekada neegzistavo“, – sakė vyriausioji Navalno komanod tyrėja Marija Pevčicha.

Pevčicha griežtai sukritikavo Rusijos valdžios pareigūnų atsisakymą tirti Navalno apnuodijimą ir jų kaltinimus Vakarams, dėl taip Maskvos vadinamo „dangstymosi“. Ji sakė:

Šiuo metu, Omske yra pakankamai medžiagos – analizės, įrašai ir mėginių rezultatai, kad būtų galima atlikti vienareikšmišką apnuodijimo organofosfatais [medžiagų grupė, kuriai priklauso nervus paralyžiuojančios medžiagos] diagnozę… Daugiau nereikia nieko kito, jokio kito dokumento, kad būtų galima pradėti nusikaltimo bylą.

Anot dokumento, kuriuo pasidalijo komanda, tyrėjai, vasarį atsisakę pradėti nusikaltimo bylą dėl Navalno apnuodijimo, pareiškė, kad: Duomenys gauti nusikaltimo procedūrų patikros laikotarpiu, nurodo, kad daugybė įvykių, susijusių su Navalno hospitalizacija, buvo iš anksto inscenizuoti žmonių iš Navalno aplinkos tam, kad paruoštų politinę provokaciją.

Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba ir konstitucinė apsauga

Navalno komandos tyrime taip pat nustatytas, Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos komandos „pats svarbiausias narys“, kuris įtariamas Navalno ir kitų žinomų asmenybių apnuodijimu.

Tvirtinama, kad Valerijus Sucharevas, tariamai iš Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos Konstitucinės sistemos apsaugos ir kovos prieš terorizmą skyriaus, keliavo paskui Navalną 15 kartų ir padarė šimtus skambučių su anksčiau identifikuotais FSB agentais prieš ir po apnuodijimo.

Komanda sakė, kad dėl numanomos Sucharevo tapatybės, ji sekė jo maršrutą, ko pasekoje galėjo padaryti išvadas, jog bent du FSB daliniai, Konstitucinės apsaugos tarnybos ir Kriminalistikos institutas, buvo įsivėlę į Navalno apnuodijimą. Tyrime FSB daliniai taip pat susieti su neseniai paskelbtu, 2019 m. įvykusiu žinomo rašytojo ir žurnalisto Dmitrijaus Bikovo bei opozicionieriaus Vladimiro Karos-Murzos apnuodijimais.

Sausį, Navalnas sugrįžo į Rusiją po to, kai atsigavo nuo apnuodijimo ir šiuo metu dėl senų kaltinimų sukčiavimu, kuriuos jis ir jo rėmėjai vadina politiškai motyvuotais, atlieka 2,5 m. bausmę kalėjime.

Maskvos teismas politinį ir aktyvistų Navalno tinklą pripažino „ekstremistiniu“, uždrausdamas Rusijos didžiausios jėgos veiklą, kuri nukreipta prieš prezidentą Vladimirą Putiną ir svarbius parlamento rinkimus, įvyksiančius spalį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: