© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Singapūrą apėmė gedulas, o pasaulio lyderiai pirmadienį skelbė pagarbos pareiškimus, mirus Lee Kuan Yew (Li Kvan Ju) – geležiniu kumščiu valdžiusiam politikui, kuris buvusią skurdžią koloniją pavertė klestinčiu miestu valstybe.

Jo sūnus – dabartinis premjeras Lee Hsien Loongas (Li Sien Lungas), paryčiais paskelbė pareiškimą, kuriame pranešė apie 91 metų tėvo mirtį Singapūro bendrojoje ligoninėje po ilgai trukusios ligos.

Vyriausybės vadovas paskelbė savaitės trukmės nacionalinį gedulą, o velionio buvusio lyderio palaikai bus kremuoti kovo 29 dieną.

“Jis kovojo dėl mūsų nepriklausomybės, sukūrė šalį iš nieko ir pasistengė, kad didžiuotumėmės, būdami singapūriečiai. Kito tokio žmogaus nebepamatysime”, – premjeras sakė emocingai kalbėdamas per televiziją.

Žiūrovai skandavo “Pone Lee!”, kai baltas katafalkas, vežantis velionio palaikus, vidurdienį atvyko į Istanos valstybinį kompleksą, prasidedant dvi dienas truksiančioms privačioms šeimos atsisveikinimo ceremonijoms. Vėliau palaikai bus viešai pašarvoti parlamento rūmuose.

Prie komplekso vartų singapūriečiai, reiškė asmeninę pagarbą ir pasirašinėjo užuojautų lentoje, o kai kurie verkė.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir kiti pasaulio lyderiai gyrė Lee Kuan Yew, kuris nedidelę išteklių neturinčią teritoriją pavertė finansų, prekybos ir laivybos pasauliniu centru, nors jo griežtą politinį valdymą smerkė žmogaus teisių aktyvistai.

“Jis buvo tikras istorijos milžinas, kuris visuomet bus prisimenamas ateinančių kartų kaip modernaus Singapūro tėvas ir vienas didžiųjų Azijos reikalų strategų”, – sakoma B.Obamos pranešime.

Kinija gyrė Lee Kuan Yew “istorinį indėlį” į dvišalius santykius, kai Pekino komunistinė vyriausybė 1978 metais ėmėsi dramatiškų ekonomikos reformų.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) sakė, kad Lee Kuan Yew buvo “plačiai gerbiamas tarptautinės bendruomenės kaip strategas ir valstybės veikėjas”.

Pagarbos pareiškimų paskelbė virtinė tarptautinių organizacijų lyderių, tarp jų Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas), taip pat Malaizijos, Didžiosios Britanijos, Japonijos ir Australijos premjerai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: