© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV vadovaujamos koalicijos aviacija sekmadienį smogė džihadistų judėjimo “Islamo valstybė” (IS) kontroliuojamai naftos perdirbimo įmonei Sirijoje netoli sienos su Turkija, o per tą antskrydį žuvo 30 žmonių, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR).

Šios Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos direktorius Rami Abdul Rahmanas (Ramis Abdul Rahmanas) sakė, kad tarp smūgio aukų buvo tos įmonės darbininkų ir IS kovotojų. Ta gamykla yra į šiaurės rytus nuo Tel Abjado miesto netoli sienos su Turkija, pridūrė jis.

“Islamo valstybė” praeitais metais užgrobė dideles teritorijas Sirijoje ir Irake, kuriose įkūrė savo “kalifatą”. Sirijos šiaurėje ir rytuose džihadistai kontroliuoja kai kuriuos naftos gavybos regionus, kur išgaunami ištekliai padeda finansuoti šios grupuotės veiklą.

Lapkritį Jungtinės Tautos paskelbė, kad IS už parduodamą naftą per dieną uždirba nuo 846 tūkst. iki 1,6 mln. JAV dolerių.

Tačiau Pentagonas nurodė, kad šiuo metu naftos eksportas nebėra pagrindinis “Islamo valstybės” pajamų šaltinis. Vakarų šalių diplomatai sakė, kad padėtis pasikeitė dėl koalicijos aviacijos reidų prieš naftos pramonės infrastruktūrą ir pasaulinių naftos kainų nuosmukio, kuris taip pat paveikė juodąją rinką.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: