Rusijoje, Tulos srities Jefremovo miesto teismas vienišam tėvui Aleksėjui Moskalevui skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę pataisos kolonijoje už tai, kad jis pakartotinai pažeidė karo laikų cenzūros įstatymus, kuriuose numatyta baudžiamoji atsakomybė už Rusijos kariuomenės „diskreditavimą“.

Buvo pranešta, kad pats Aleksejus Moskalevas nuosprendžio byloje dėl Rusijos kariuomenės „diskreditavimo“ paskelbimo išvakarėse paspruko iš jam skirto namų arešto ir vėliau buvo sulaikytas Baltarusijoje.

Praėjusiais metais atlikus policijos tyrimą, A. Moskaliovas buvo apkaltintas pažeidęs Rusijos karo cenzūros įstatymus dėl antikarinių komentarų socialinėje žiniasklaidoje.

Jo buvimo vieta nebuvo žinoma iki ketvirtadienio ryto, kai nepriklausomas „Telegram“ naujienų kanalas „SOTA“, remdamasis neįvardytu šaltiniu, pranešė, kad Moskaliovas buvo suimtas Baltarusijos sostinėje Minske.

Kovo 1 d.  Moskalevo byla sulaukė didelio visuomenės dėmesio, kai jis buvo suimtas už tai, kad Rusijos socialinės žiniasklaidos platformoje „Odnoklassniki“ paskelbė komentarus apie tariamus Rusijos žiaurumus, įvykdytus Ukrainos Bučos mieste, ir ukrainiečių karo belaisvių nužudymą per Olenivkos kalėjimo užpuolimą Rytų Ukrainoje.

„Jei paklaustumėte nuomonės apie specialiąją karinę operaciją Ukrainoje, manau, kad daugiau nei 90 proc. žmonių esančiu čia, teisme, pasakytų, kad yra prieš. Ir aš jiems pritariu“, – pasakė A. Moskalevas savo baigiamojoje kalboje, išsakytoje prieš pirmadienio nuosprendžio paskelbimą.

Moskalevo dvylikametė dukra Maša, kuri po tėvo suėmimo buvo palikta viena namuose, vėliau apgyvendinta globos įstaigoje Jefremove. Nors kitą dieną Moskalevas buvo paleistas iš areštinės ir jam paskirtas namų areštas, valdžios institucijos atsisakė Mašą grąžinti tėvui.

Mašai draudžiama matytis su tėvu, kalbėtis su juo telefonu, taip pat draudžiama priimti lankytojus globos įstaigoje.

Teismas nusprendė, kad Maša, kol jos tėvas bus įkalintas, turi būti atiduota socialinių tarnybų globa.

Pirmą kartą į Moskalevų šeimą vietos teisėsauga atkreipė dėmesį balandžio mėnesį, kai šeštojoje klasėje, dailės pamokoje Maša nupiešė antikarinį piešinį, kuriame buvo pavaizduotos Ukrainos ir Rusijos vėliavos su užrašais „Karui ne“ ir „Šlovė Ukrainai“, taip pat moteris, sauganti savo vaiką nuo Rusijos minosvaidžio raketų.

Moskalevos dailės mokytoja apie piešinį pranešė mokyklos direktorei, kuri savo ruožtu apie incidentą įspėjo valdžios institucijas.

Po kelių dienų A. Moskalevas buvo apkaltintas „diskreditavęs“ Rusijos kariuomenę dėl antikarinių komentarų socialinėje žiniasklaidoje, o jo dukrą mokykloje tikrino Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnai.

Sausio mėn. vietos vaiko teisių apsaugos institucijos pateikė prašymą teismui apriboti tėvo galimybę bendrauti su dukra Maša.

 

A. Moskaliovo suėmimas greičiausiai buvo Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) darbas, o jį įvykdė jos kolega Baltarusijoje, kurio operatyvininkai surengė reidą į Minsko butą, kuriame jis slapstėsi, sakė Moskaliovo advokatas Dmitrijus Zachvatovas

„Galiu pasakyti, kad ši „Moskaliovo“ suėmimo operacija buvo vykdoma aukščiausiu lygiu. Ją sankcionavo ir įvykdė baltarusiai, tačiau ją koordinavo FSB ir (Baltarusijos) KGB“, – teigia advokatas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: