Image via Warner Bros

Ar kada nors matėte filmą „Našlaitė“ (Orphan) arba jo priešistorę „Našlaitė: pirmoji auka“ (Orphan: First Kill)? Jei nematėte, tuomet čia sužinosite nemažai svarbių turinio detalių. Filme „Našlaitė“ sutuoktinių pora, sugniuždyta negyvo trečiojo vaiko gimimo, įsivaikina devynerių metų rusų mergaitę Esterą (Isabelle Fuhrman). Tik Estera nėra Estera. Ji yra Leena Klammer iš Estijos – ir jai ne devyneri. Jai 33-eji, bet dėl ligos, vadinamos hipopituitarizmu, ji atrodo jaunesnė ir didžiąją gyvenimo dalį apsimetinėjo maža mergaite. Be to, ji yra serijinė žudikė – jos rankose mažiausiai septynios žinomos žmogžudystės.Pati mintis, kad 33 metų suaugęs žmogus gali apsimesti devynmečiu ir būti įvaikintas, turi būti gryna Holivudo fantazija, tiesa? Net ir pažiūrėjus „Našlaitę“ net nekyla jausmas, kad tai galėtų nutikti realiame gyvenime. Kas nors tikrai pastebėtų. O štai kas keisčiausia: tai tikrai nutiko ir realiame gyvenime. Tai istorija apie Barborą Skrlovą, 33 metų moterį, kuri Norvegijoje apsimetė trylikamečiu berniuku vardu Adamas. Tai įkvėpė sukurti filmą „Našlaitė“, o realiame gyvenime istorija kažkodėl dar beprotiškesnė.

Ką padarė Barbora Skrlova?

Warner Bros nuotrauka

Barbora Skrlova, kaip ir Estera filme „Našlaitė”, gimė serganti hipopituitarizmu, todėl, kai Čekijoje susipažino su Klara Mauerova, jos pasakojimas apie tai, kad ji buvo dvylikametė mergaitė vardu Anička, atrodė tikėtinas, kaip ir jos pasakojimas apie pabėgimą iš smurto pilnų globos namų. Vieniša dviejų vaikų motina pasiėmė Barborą – Aniką – namo, kur ji gyveno su savo vaikais ir seserimi Katerina. Ji iš karto su ja elgėsi kaip su šeimos nariu, ketindama ją įsivaikinti. Anika tvirtino, kad labai serga, jai reikėjo ne kartą lankytis pas gydytojus, tačiau įdomu, kad ją pasiimti leisdavo tik Katerina.

Kaip paaiškėjo, pora buvo įsitraukusi į sektą, vadinamą Gralio judėjimu – grupę, kuri vadovaujasi XIX a. mistiko iš Vokietijos mokymu, o Barboros tėvas tuo metu buvo šio judėjimo Čekijos padalinio vadovas. Kad išlaikytų šaradą, Katerina rašė užrašus apie vadinamuosius Anikos gydymus, vaidindama jos gydytoją. Ilgainiui Barbora įtikino Klarą, kad dėl visų jos problemų kalti du vaikai ir kad juos reikia išnaudoti. Taip ir buvo padaryta – siaubingai.

Barbora Skrlova skatino smurtą prieš vaikus

Studiocanal UK nuotrauka

Klara visiškai sutiko, o prievartos, kurią patyrė jos aštuonmetis sūnus Ondrejus ir dešimtmetis Jakubas, sąrašas, apie kurį rašė „The Daily Mail“, yra pakankamas, kad net pačiam kiečiausiam žmogui sukeltų šleikštulį. Klara berniukus užrakindavo ir prirakindavo rūsyje, laikydavo narvuose arba tiesiog ilgam laikui prirakindavo prie stalo, užčiaupdavo jiems burnas, kad nerėktų, ir priversdavo juos stovėti savo pačių šlapime. Tai darė ne tik Klara, bet ir giminaičiai, įskaitant Barborą ir Kateriną, kurie taip pat dalyvavo, degindami uždegtas cigaretes ant nuogos odos, mušdami juos diržais ir bandydami nuskandinti.

Tačiau yra ir daugiau. Berniukai buvo seksualiai prievartaujami ir verčiami pjaustytis peiliais. Tačiau baisiausias veiksmas, atliktas su jaunuoju Ondreju, buvo tas, kad tie patys giminaičiai jį iš dalies nudirbo, o jo mėsą suvalgė. Tai buvo liguista ir paaiškėjo tik po to, kai netoliese gyvenantis kaimynas atsitiktinai įrengė televizoriaus kūdikių monitorių, kad galėtų stebėti savo paties naujagimį. Tas monitorius atsitiktinai buvo to paties modelio kaip ir tas, kurį Klara įrengė, kad galėtų stebėti berniukų kančias patogiai įsitaisiusi savo virtuvėje. Tačiau kai vieną dieną signalai susimaišė, kaimynas pamatė vieną iš berniukų sumuštą, nuogą ir surakintą grandinėmis. Buvo iškviesta policija, kuri išlaisvino vaikus – Ondrejų, Jakubą… ir Aniką. Barbora, nors ir buvo viena iš kankintojų, sugebėjo išvengti persekiojimo išlaikydama „Anikos“ priedangą ir pasinaudojo proga pabėgti iš našlaičių namų, į kuriuos ją buvo apgyvendinusi policija.

Ar Barbora Skrlova buvo sulaikyta?

Lidovsky, Youtube nuotrauka

Kai Čekijos policija išsiaiškino, kad „Anika“ yra ne ta, kuria ji prisistatė, Barbora (dar žinoma kaip „čekų Estera“) jau buvo pabėgusi iš šalies. Su sekta susijusi pora padėjo Barborai ir leido jai pasinaudoti savo sūnaus Adamo pasu, kad ji galėtų patekti į Daniją, o vėliau – į Norvegiją. Ta pati pora užrašė Barborą į Marienlyst mokyklą netoli Oslo kaip trylikametį „Adamą“, kuriuo Barbora galėjo apsimesti užklijavusi krūtinę ir nusiskutusi galvą.

Nuo 2007 m. rugsėjo iki gruodžio mėnesio Barbora sugebėjo apgauti policiją, bendraklasius, vaikų auklėtojus ir mokytojus, kad ji iš tiesų yra 13-metis Adamas. Tačiau vienintelė problema buvo ta, kad ji neįvertino, kaip stipriai apgaudinėjo žmones. Kai „Adamas“ dingo iš vaikų namų Osle, susirūpinę įstaigos darbuotojai kreipėsi į policiją, kuri pradėjo paiešką visoje šalyje ir išplatino žiniasklaidai dingusio „vaiko“ nuotraukas. Netrukus Barbora buvo surasta Tromsoe, o Norvegijos policijos pareigūnai palydėjo ją atgal į Čekoslovakiją, kur ji stojo prieš teismą dėl dalyvavimo Mauerovos išnaudojimo byloje.

Kaip Barborai Skrlovai pavyko išsisukti?

CTK, Čekijos policijos nuotrauka

Bet kaip Barborai pavyko taip ilgai apgaudinėti žmones, kurie kasdien buvo šalia jos? Galbūt Ingjerdas Eriksenas, mokyklos, kurioje Barbora keturis mėnesius mokėsi kaip Adomas, direktorius, geriausiai tai paaiškina savo patirtimi, kurią papasakojo Norvegijos dienraščiui „Dagbladet“ (išversta anksčiau cituotame „Reuters“ straipsnyje): „Žvelgdami atgal, galime pasakyti, kad mums kėlė nuostabą „Adamo” elgesys. Tačiau tai nėra lengva žinoti. Tokio amžiaus vaikai yra labai skirtingi, jie gali turėti tiek vyriškų tiek moteriškų savybių.

Įdomu tai, kad pats filmas „Našlaitė” įkvėps labai keistą istoriją apie Nataliją Greisę, apie kurią rašė žurnalas PEOPLE. 2010 m. po filmo pasirodymo pora įsivaikino ukrainiečių našlaitę. Michaelas ir Kristine Barnett įsivaikino šešerių metų mergaitę, tačiau ėmė manyti, kad ji nėra tokio amžiaus, kokio teigia esanti. Tai paskatino juos tvirtinti, kad Natalija, kuri turi nykštukinį sindromą, vadinamą spondiloepifizės forma, vietoj to buvo piktų kėslų turinti suaugusi moteris. Tai nepagrįstų pretenzijų, gimimo liudijimų pakeitimų, palikimo ir dar daugiau istorija… Bet apie tai – straipsnis kitam kartui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: