© Gintės Vasiliauskaitės nuotr. KaunoZinios.lt

Buvęs Turkijos sausumos pajėgų vadas buvo suimtas iki teismo, plečiantis tyrimui dėl 1997 metais įvykusio perversmo, kurio taikiniu tapo pirmoji šalyje islamiška vyriausybė, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Generolas Erdalas Ceylanoglu (Erdalas Džeilanohlu), kuris, kaip manoma, prieš 16 metų įsakė pasiųsti tankus į gatves prieš kariškių intervenciją, tapo dar vienu iš dešimčių kariuomenės vadų, suimtų prieš teismui pradedant nagrinėti bylą.

Tyrimas dėl buvusio premjero Necmettino Erbakano (Nedžmetino Erbakano) vyriausybės nuvertimo yra dalis platesnio teisinio tyrimo dėl anksčiau itin didelę įtaką Turkijoje turinčių kariškių, kurių galia buvo smarkiai apribota pastaraisiais dešimtmečiais.

Nuo 2002 metų valdžioje esanti premjero Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) Teisingumo ir plėtros partija (AKP), turinti islamiškas šaknis, vienu iš savo prioritetų laiko kariškių politinės įtakos suvaržymą. Tuo tarpu prokurorai emesi veiksmų prieš kariškius, įtariamus sąmokslais prieš dabartinę ir ankstesnes vyriausybes.

2010 metais įvykdytos politinės reformos, panaikinusios perversmų lyderių teisinę neliečiamybę, suteikė prokurorams galimybę atidžiau perkratyti Turkijos istoriją. Dar prieš dešimtmetį būtų sunkiai įsivaizduojama, kad policija gali suiminėti žilagalvius buvusius generolus, o pastaraisiais metais šis vaizdas Turkijoje mažai ką stebina.

N.Erbakano, kuris mirė sušlubavus širdžiai 2011-aisiais, būdamas 85 metų, buvo islamiškos politikos pionierius Turkijoje – šalyje, kurioje daugumą gyventojų sudaro musulmonai, tačiau ištikimai sekuliariai santvarkai. Šis politikas atvėrė kelią vėlesnei R.T.Erdogano AKP.

Tyrimas dėl 1997-ųjų įvykių, pramintų “postmodernistiniu perversmu”, nes per jį nebuvo pralieta kraujo, labai skyrėsi nuo trijų šiurkštesnių perversmų 1960, 1971 ir 1980 metais. Jis buvo itin reikšmingas R.T.Erdoganui, kuris buvo N.Erbakano partijos narys.

Praeitą naktį taip pat buvo suimtas tarnybą baigęs generolas Yucelas Ozsiras (Judželas Ezsiras). Šie kariškiai buvo areštuoti praėjus dviem savaitėms po to, kai už grotų buvo pasiųsti keturi kiti buvęs generolai, siejami su perversmu.

Turkijos valstybinė Anatolijos naujienų agentūra sakė, jog abu generolus buvo nurodyta suimti trečiadienio vakarą, kai jie buvo iškviesti į teismą Ankaroje kartu su kitais dviem buvusiais generolais ir aktyviosios tarnybos pulkininku, kurie vėliau buvo paleisti, nustačius kai kuriuos apribojimus.

E.Ceylanoglu ir Y.Ozsiras buvo išvežti į griežčiausio apsaugos režimo kalėjimą Ankaros priemiestyje Sinkane, į kurį, kaip nurodo prokurorai, buvęs sausumos pajėgų vadas pasiuntė tankus per 1997-ųjų neramumus.

Nors R.T.Erdoganas šiuos teismus pateikinėjo kaip dalį pastangų pažaboti generolų įtaką politikoje, jis neseniai paragino greičiau užbaigti tyrimus ir kritikavo ilgai besitęsiančius ikiteisminius areštus šimtams kariškių, kaltinamų sąmokslais.

Daugiau nei 300 kariškių buvo nuteisti kalėti pernai rugsėjį už sąmokslą nuversti R.T.Erdoganą 2003 metais. Dar beveik 300 žmonių, tarp jų politikų, akademikų, žurnalistų ir buvusių armijos karininkų, yra teisiami dėl politinio smurto kurstymo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: