© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nebelikus Sovietų Sąjungos Vakarų šalys turėjo suprasti, kad Rusija turi savų geopolitinių interesų, ir būtina tai gerbti, ieškoti balanso, mano Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Dokumentiniame filme “Prezidentas”, kurį sekmadienį parodė televizijos kanalas “Rossija-1”, V.Putinas sakė, kad sovietiniai žmonės turėjo iliuzijų, jog bus ištrinti ideologiniai skirtumai su Vakarų šalimis.

“Ir mums atrodė, kad nebelikus ideologinės sudedamosios, kuri skyrė buvusią Sovietų Sąjungą ir visą likusį civilizuotą pasaulį, kad dabar “pančiai nukrito, ir laisvė mus džiugiai pasitiks prie įėjimo, ir broliai kalaviją mums atiduos”, – sakė Rusijos lyderis Saidos Medvedevos filme, skirtame V.Putino, kuris valstybės vadovu pirmą kartą buvo išrinktas 2000 metais, prezidentavimo pradžios 15-osioms metinėms.

Tačiau, kaip pabrėžė V.Putinas, niekas kardinaliai nepasikeitė.

“Jau esu sakęs. Beveik 20 metų dirbau KBG, užsienio žvalgyboje. Ir net man atrodė, kad griuvus štai šiai ideologinei pertvarai kompartijos monopolio pavidalu, viskas kardinaliai pasikeis. Ne, kardinaliai nepasikeitė. Nes, pasirodo, ir tokie paprasti dalykai įvyksta neiškart. Bet nepaisant to dar yra geopolitiniai interesai, apskritai nesusiję su jokia ideologija”, – aiškino jis.

“Ir čia mūsų partneriams derėjo suprasti, kad tokia šalis kaip Rusija negali neturėti savo geopolitinių interesų. Ir reikia, gerbiant vieniems kitus, ieškoti balanso, ieškoti abipusiai priimtinų atomazgų”, – pabrėžė V.Putinas.

“Tačiau vadinamieji tų šalių valdantieji sluoksniai, jų politinis, ekonominis elitas mus myli, kai mes, vargetos bėdžiai, stovime ištiesę ranką. Kai tik mes pradedame reikšti kokius nors savo interesus, jie jaučia kažkokį geopolitinių varžybų elementą”, – aiškino Rusijos prezidentas.

V.Putinas įsitikinęs, kad Vakarų šalys sankcijas Rusijai taiko siekdamos pristabdyti šalies raidą.

“Šiai dienai tai įgavo tokią formą, kokią matome – tai vadinamosios sankcijos. Tai ne kas kita, kaip mėginimas pristabdyti Rusijos raidą”, – pabrėžė jis.

Pasak V.Putino, tokių mėginimų būta per visą Rusijos istoriją.

“Mėginimas sulaikyti Rusiją – tai politika, kuri žinoma šimtmečius. Nieko nauja čia nėra”, – pridūrė prezidentas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį parodydame interviu pareiškė, jog nesigaili dėl Maskvos 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos ir mano, kad tai buvo “istorinis teisingumas”.

“Manau, kad mes pasielgėme teisingai, ir aš dėl nieko nesigailiu”, – per valstybinę televiziją parodytame filme “Prezidentas” sakė V.Putinas apie savo sprendimą atplėšti nuo Ukrainos Juodosios jūros pusiasalį.

Svarbiausia, kaip pažymėjo Rusijos lyderis, buvo suprasti, ko nori žmonės, kurie gyvena Kryme.

“Ko jie nori? Likti Ukrainoje ar būti su Rusija? Jeigu žmonės nori grįžti į Rusiją ir nenori būti valdomi neonacistų, kraštutinių nacionalistų ir banderininkų, tai mes neturime teisės jų pamesti, ir tai visiškai principinis dalykas”, – sakė V.Putinas.

Stepanas Bandera s antisovietinis karo meto Ukrainos sukilėlių armijos (UPA) lyderis, kuris ir kovojo, ir kolaboravo su okupacinėmis nacių pajėgomis.

Aiškindamas savo motyvus dėl Krymo aneksijos V.Putinas sakė, kad taip buvo ištaisyta istorinė neteisybė, kurią padarė sovietinis lyderis Nikita Chruščiovas, 1954 metais perdavęs šį pusiasalį iš Rusijos Ukrainai. Tuo metu tai buvęs tik simbolinis žingsnis, nes ir Rusija, ir Ukraina buvo SSRS respublikos.

“Aš tada sakiau savo partneriams, kad mums tai gyvybiškai svarbus klausimas – žmonės. Nežinau, kokius jūs ginsite interesus, bet mes, gindami savo, eisime iki galo”.

“Ne todėl, kad norime kažką įkasti, nučiupti, ir net ne todėl, kad Krymas turi strateginę reikšmę, o todėl, kad tai istorinio teisingumo elementas”.

V.Putinas, remdamasis Jungtinių Tautų chartija, pabrėžė, kad Rusija nepažeidė tarptautinės teisės savo veiksmais Ukrainoje.

“Esu giliai įsitikinęs, kad mes nepažeidėme jokių žaidimo taisyklių. Tai liečia mūsų santykius su Ukraina (ir) situaciją Kryme”, – sakė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: