Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / multimedia.europarl.europa.eu archyvo nuotr.

Ukrainos valdžia NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo vizitą į Kyjivą laiko ženklu, kad Aljansas pasirengęs pradėti naują santykių su Ukraina etapą.

Tai ketvirtadienį Kyjive per bendrą su NATO vadovu spaudos konferenciją pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

„Šį NATO generalinio sekretoriaus vizitą, pirmąjį per plataus masto karą, laikome ženklu, kad Aljansas yra pasirengęs pradėti naują santykių su Ukraina etapą“, – sakė valstybės vadovas.

Jis pažymėjo, kad J. Stoltenbergas savo vizitą Ukrainoje pradėjo apsilankymu Kyjivo srities Bučos mieste.

„Visa Europa ir pasaulis turi aiškiai suprasti, kad tik Ukrainos pergalė išgelbės kitas valstybes ir tautas nuo tokių pat baisių sugriovimų, praradimų ir mirčių, Rusijos atneštų mūsų šaliai“, – pabrėžė prezidentas.

Anot jo, per derybas su J. Stoltenbergu buvo aptartas balandžio 21 d. rengiamas Ramšteino formato Kontaktinės grupės Ukrainos gynybos klausimams susitikimas ir sprendimai, kurių tikimasi iš partnerių.

„Tai pirmiausia susiję su ginkluotu mūsų aktyvių veiksmų palaikymu. Kuo toliau galės prasiveržti mūsų kariai, esantys priešakinėse linijose, tuo greičiau į Ukrainą ir visą Europą grįš tai, kas svarbiausia – taika“, – pabrėžė prezidentas.

Jis taip pat pranešė, kad buvo kalbėta apie kai kurių partnerių santūrumą gynybos rėmimo kontekste.

„Kreipiausi į poną generalinį sekretorių su prašymu padėti įveikti mūsų partnerių santūrumą tiekiant kai kurią rūšių ginkluotę, konkrečiai – modernią tolimojo nuotolio aviaciją, artileriją ir šarvuotąją techniką. Atitinkamų sprendimų atidėliojimas – tai laikas, prarastas taikai. Tai mūsų karių, kurie dar negavo reikiamo kiekio gyvybiškai svarbių gynybos priemonių, gyvybės“, – sakė valstybės vadovas.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas balandžio 20 d. lankosi Ukrainoje su vizitu.

Stasys Gimbutis (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: