Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį sukritikavo, anot jo, „nepriimtinus“ kai kurių Europos Sąjungos (ES) šalių apribojimus ukrainietiškiems grūdams, sakydamas, kad tai yra palanku Rusijai.

„Bet kokie apribojimai mūsų eksportui šiuo metu yra visiškai nepriimtini. Jie tik sustiprina agresorių, – bendroje spaudos konferencijoje su Kyjive viešinčia Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen teigė V. Zelenskis. – Laukiame, kol ES kuo greičiau atšauks visus apribojimus. “Valstybės vadovas taip pat pavadino šias priemones “žiauriomis” ir „nuviliančiomis”. Bendrijos narės Bulgarija, Rumunija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija pastarosiomis savaitėmis susirėmė su Ukraina dėl jos grūdų eksporto.

Pernai pradėtai Rusijos invazijai smarkiai sutrikdžius ukrainietiškų grūdų gabenimą tradiciniais kanalais per Juodąją jūrą, atitinkamus krovinius pradėta vežti sausumos keliais pro Ukrainos kaimyninių šalių teritoriją. ES valstybės narės buvo susitarusios netaikyti kai kuriam importui iš Ukrainos kiekybinių apribojimų, muitų ir oficialių inspekcijų. Tačiau vėliau kai kurių bloko šalių ūkininkai pradėjo skųstis krintančiomis kainomis – į tai buvo sureaguota vienašališkomis ribojamosiomis priemonėmis Ukrainos maisto produktų eksportui. Briuselis jas taip pat vadino nepriimtinomis. Praėjusį mėnesį EK pasiekė susitarimą su visomis pusėmis užtikrinti ukrainietiškų grūdų gabenimą pro ES šalis, tačiau ne be suvaržymų.

Antradienį kalbėdama V. Zelenskio pašonėje, U, von der Leyen susidariusią grūdų situaciją pavadino „sudėtinga“. „Dabartinis prioritetas yra užtikrinti, kad grūdų tranzitas vyktų sklandžiai ir mažiausia įmanoma kaina, – tvirtino EK pirmininkė. – Tam būtinas glaudus suinteresuotų šalių bendradarbiavimas. Tad drauge įsteigsime koordinavimo platformą.“

Lina Linkevičiūtė (AFP)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: