© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV valstybės departamentas rekomendavo išbraukti Kubą iš terorizmą remiančių valstybių “juodojo sąrašo”, ketvirtadienį pranešė įtakingas Senato Užsienio reikalų komiteto narys.

Kiek anksčiau prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) patvirtino, kad Valstybės departamento rekomendacija parengta, tačiau sakė neatskleisiantis jos turinio iki savo kelionės iki Amerikos šalių viršūnių susitikimą Panamoje.

“Valstybės departamento rekomendacija išbraukti Kubą iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo yra ne vieną mėnesį trukusios techninės analizės rezultatas ir svarbus žingsnis į priekį mūsų pastangose užmegzti produktyvesnius santykius su Kuba”, – sakė senatorius Benas Cardinas (Benas Kardinas).

Demokratas B.Cardinas, įtakingas Senato Užsienio reikalų komiteto narys, aktyviai dalyvauja Vašingtono pastarojo meto pastangose pataisyti santykius su buvusia Šaltojo karo priešininke Kuba.

B.Obama per dviejų dienų Amerikos šalių viršūnių susitikimą Panamoje ketina susitikti su Kubos lyderiu Rauliu Castro (Rauliu Kastru), šalims tęsiant atsargias derybas dėl diplomatinių santykių atkūrimo ir JAV prekybos embargo sušvelninimo.

“Viliuosi, kad šis pareiškimas atvers kelią Jungtinėms Valstijoms ir Kubai atkurti diplomatinius santykius ir sustiprinti mūsų tautų ryšius”, – sakė B.Cardinas.

Vašingtone įsikūrusio Ekonomikos ir politikos tyrimų centro direktorius Markas Weisbrotas (Markas Veisbrotas) sakė, kad Kubos išbraukimas iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo būtų “tik pradžia” pastangose normalizuoti dvišalius santykius.

“Tai tėra minimaliausias pirmasis žingsnis”, – sakė M.Weisbrotas ir pridūrė, kad Havana taip pat nori, kad Kongresas atšauktų JAV taikomą embargą ir būtų uždaryta Gvantanamo įlankoje Kubos pietryčiuose veikianti JAV karinio jūrų laivyno bazė.

Kuba iš “juodojo sąrašo” galės būti išbraukta tuo atveju, jei Kongresas per 45 dienas neatmes B.Obamos rekomendacijos.

JAV įstatymų leidėjams, nepatenkintiems diplomatinėmis pastangomis perkrauti santykius su Havana, “juodojo sąrašo” peržiūrėjimas suteiktų progą dar aršiau kritikuoti B.Obamos politiką Kubos atžvilgiu.

Amerikietės ir kubiečio šeimoje gimęs respublikonų senatorius Tedas Cruzas (Tedas Krusas), siekiantis tapti savo partijos kandidatu 2016-ųjų prezidento rinkimuose, yra vienas aršiausių Vašingtono ir Havanos santykių perkrovimo priešininkų.

Įtampa toliau tvyro ir tarp Kubos disidentų bei vyriausybės šalininkų. Jų priešprieša šįkart pasireiškė Panamos mieste, kur maždaug šimtas R.Castro režimo šalininkų nušvilpė disidentus, atvykusius į Lotynų Amerikos pilietinės visuomenės forumą.

Valstybės departamento atstovė spaudai Marie Harf (Meri Harf) pasmerkė “tuos, kurie naudoja smurtą prieš taikius protestuotojus”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: