Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vengrijos konstitucinis teismas pirmadienį atmetė kai kurias pernai dešiniosios vyriausybės priimto šeimos įstatymo nuostatas ir paveldėjimą reglamentuojančius teisės aktus, argumentuodamas, kad jų formuluotės per siauros.

Teismas nurodė, kad straipsnis, apibrėžiantis šeimą kaip susituokusį vyrą ir moterį, taip pat jų biologinius arba įvaikintus vaikus, yra “pernelyg ribota interpretacija”.

Teismas, išnagrinėjęs šį įstatymą Vengrijos esminių teisių komisaro Mate Szabo (Matės Sabo) prašymu, taip pat pripažino prieštaraujančiu konstitucijai teisės aktą, reglamentuojantį paveldėjimą, nurodydamas, kad jis neatitinka galiojančio civilinio kodekso.

“Sveikiname Konstitucinio Teismo sprendimą, kuris panaikino šį priešistorinį apibrėžimą”, – komentavo Socialistų partija, kuri yra didžiausia opozicijos partija.

Pirmadienį paskelbta nutartis gali būti vienas iš paskutinių premjero Viktoro Orbano vyriausybei nepalankių šio teismo sprendimų.

Vienas iš šio teismo narių baigs darbą vasarį, o jį pakeis V.Orbano partijos “Fidesz” narys. Opozicija baiminasi, kad šis žingsnis pakreips jėgų pusiausvyrą teisme vyriausybės naudai.

Iki šiol Konstituciniame Teismas buvo po lygiai vyresnių narių, nusiteikusių labiau kritiškai dabartinės vyriausybės atžvilgiu, ir naujų narių, kuriuos paskyrė “Fidesz” dominuojamas parlamentas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: