Ra Boe / CC BY-SA 3.0 de Wikimedia comands

Vokietijos kariuomenė planuoja šiais metais nutraukti savo oro gynybos sistemų „Patriot“ dislokavimą Lenkijoje ir Slovakijoje, žiniasklaidos grupei „Funke“ pranešė Gynybos ministerijos atstovas.

Bundesveras dislokavimą Lenkijoje ketina nutraukti birželio mėnesį, o Slovakijoje – iki metų pabaigos.

„Valstybės buvo informuotos apie planus, – penktadienį sakė kariuomenės atstovas spaudai. – Žinoma, palaikome glaudžius ryšius su savo partneriais ir NATO, kad galėtume reaguoti į bet kokius būtinus situacijos pokyčius“.

Metų pradžioje Vokietija perkėlė priešraketinės gynybos sistemas „Patriot“ į Lenkiją po to, kai lapkritį Lenkijos teritorijoje nukrito raketa ir nuo smūgio žuvo du ūkininkai. Berlynas teigė, kad padeda Varšuvai apsaugoti jos oro erdvę.

Vakarų valstybės, įskaitant NATO, įvertino, kad tai buvo ukrainiečių priešlėktuvinė raketa, naudota apsiginti nuo Rusijos kariuomenės atakų.

Slovakijoje, kuri taip pat ribojasi su Ukraina, Bundesveras nuo 2022 metų kovo mėnesio turi sistemą „Patriot“. Ji buvo dislokuota reaguojant į tai, kad Slovakija netrukus po karo pradžios perdavė Ukrainai savo priešlėktuvinės gynybos raketų sistemą S-300.

Jau praėjusių metų pabaigoje buvo žinoma, kad Slovakijoje dislokuota Vokietijos įranga 2023 metų pabaigoje turės būti grąžinta techninei priežiūrai.

Dabar Vokietija planuoja iki spalio mėnesio perduoti Slovakijai dvi oro gynybos sistemas „Mantis“.

Živilė Aleškaitienė (DPA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: