Volodymyras Zelenskis / EPA-ELTA nuotr.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Vakarus bailumu, nes jo šalis kovoja, kad atlaikytų Rusijos kariuomenės įsiveržimą, ir prašė naikintuvų ir tankų gynybai palaikyti, nes karas virto sekinančių mūšiu.

Kalbėdamas po to, kai JAV Prezidentas Džo Baidenas savo kalboje pareiškė, kad Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas negali išlikti valdžioje, o Baltieji rūmai iš karto stengėsi šiuos žodžius sumenkinti, V. Zelenskis piktinosi, kad Vakarai „žaidžia ping-pongą dėl to, kas ir kaip turėtų perduoti naikintuvus“ ir kitus ginklus, o Rusijos raketų atakos žudo ir persekioja civilius gyventojus.

„Šiandien kalbėjausi su Mariupolio gynėjais. Nuolat palaikau su jais ryšį. Jų ryžtas, didvyriškumas ir tvirtybė yra stulbinantys“, – vaizdo kreipimesi sakė V. Zelenskis, turėdamas omenyje apgultą pietinį miestą, kuris patyrė vienus didžiausių karo nepriteklių ir baisumų. „Jei tik tie, kurie 31 dieną galvoja, kaip perduoti dešimtis reaktyvinių lėktuvų ir tankų, turėtų 1 proc. jų drąsos.“

Rusijos invazija į Ukrainą įstrigo daugelyje sričių. Jos tikslas greitai apsupti sostinę Kijevą ir priversti ją pasiduoti sutriko, susidūrus su tvirtu ukrainiečių pasipriešinimu, kurį sustiprino JAV ir kitų Vakarų sąjungininkių ginklai.

V. Zelenskis sekmadienį pasirašė įstatymą, draudžiantį pranešti apie kariuomenės nepaskelbtus ar kariuomenės nepatvirtintus karių ir įrangos judėjimus. Įstatymą pažeidusiems žurnalistams gresia nuo trejų iki aštuonerių metų kalėjimo. Įstatymas neskirsto Ukrainos ir užsienio reporterių.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija teigė, kad Rusijos kariai bando apsupti Ukrainos pajėgas, susiduriančias su dviem separatistų kontroliuojamomis teritorijomis šalies rytuose. Taip didžioji dalis Ukrainos kariuomenės būtų atkirsta nuo likusios šalies dalies.

Maskva tvirtina, kad ji daugiausia dėmesio skiria visam rytiniam Donbaso regionui, kurį nuo 2014 m. iš dalies kontroliuoja Rusijos remiami separatistai. Aukšto rango Rusijos kariuomenės pareigūnas penktadienį sakė, kad kariai į rytus nukreipiami iš kitų šalies dalių.

Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas apkaltino Rusiją, kad ji siekia padalyti Ukrainą į dvi dalis, kaip Šiaurės ir Pietų Korėją.

Ukrainos atstovas derybose su Rusija dėl karo užbaigimo Davydas Arahamia „Facebook“ žinutėje teigė, kad šalys nuo pirmadienio susitiks Turkijoje. Tačiau vėliau rusai paskelbė, kad derybos prasidės antradienį. Šalys buvo susitikusios ir anksčiau, tačiau susitarimas nebuvo pasiektas.

V. Zelenskis, pakartodamas anksčiau pasakytus teiginius, sekmadienį nepriklausomiems Rusijos žurnalistams sakė, kad jo vyriausybė svarstys galimybę paskelbti neutralitetą ir pasiūlyti Rusijai saugumo garantijas. Tai apimtų ir tai, kad Ukrainoje nebūtų branduolinių ginklų, sakė jis.

Ukraina teigia, kad norėdami nugalėti Rusiją, Vakarai turi aprūpinti ne tik raketomis ir kita karine įranga, bet ir naikintuvais. Pasiūlymo perduoti Ukrainai lenkų lėktuvus per Jungtines Valstijas buvo atsisakyta, NATO susirūpinus, kad jie gali būti įtraukti į tiesiogines kovas.

Savo aštriose pastabose V. Zelenskis apkaltino Vakarų vyriausybes, kad jos „bijo užkirsti kelią šiai tragedijai. Bijo paprasčiausiai priimti sprendimą“.

Savo vaizdo kreipimesi V. Zelenskis piktai perspėjo Maskvą, kad ji sėja tarp ukrainiečių gilią neapykantą Rusijai.

„Jūs darote viską, kad mūsų žmonės patys paliktų rusų kalbą, nes rusų kalba dabar bus siejama tik su jumis, su jūsų sprogimais ir žudynėmis, jūsų nusikaltimais“, – sakė V. Zelenskis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: