© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Popiežius Pranciškus šeštadienį paskyrė 20 naujų kardinolų, kuriems kada nors gali tekti rinkti jo įpėdinį, tačiau perspėjo, kad jų aukštas rangas Katalikų Bažnyčioje įpareigoja atsisakyti išdidumo, pavydo ir asmeninių interesų, taip pat darbuotis siekiant teisingumo.

Naujuosius kardinolus, kurių daugelis yra kilę iš besivystančių šalių, pontifikas paskyrė per ceremoniją Vatikano Šv.Petro bazilikoje. Ceremonijoje taip pat dalyvavo buvęs popiežius Benediktas XVI, kuris dar tik penktą kartą pasirodė viešame Bažnyčios renginyje nuo savo atsistatydinimo 2013 metais.

Savo homilijoje Pranciškus pabrėžė, kad kardinolo titulas “nėra koks nors priedėlis ar puošmena – kaip koks nors garbės titulas”. Pontifikas ragino juos nebūti “pasipūtusiais iš puikybės”, pastebėdamas, kad “Bažnyčios hierarchai nėra apsaugoti nuo šio gundymo”.

Kardinolo titulą turintys dvasininkai yra artimiausi popiežiaus padėjėjai Romoje ir visame pasaulyje. Jaunesni negu 80 metų kardinolai turi teisę dalyvauti slaptoje konklavoje, renkančioje naują pontifiką, kai Šventasis Tėvas miršta arba atsistatydina.

Nuo savo išrinkimo Pranciškus dažnai kritikuodavo dvasininkų karjerizmą ir privilegijas, pats demonstruodamas kuklumo pavyzdį, apsigyvenęs Vatikano svečių namuose, užuot užėmęs didžiulius pontifiko apartamentu, kuriais naudojosi jo pirmtakai.

15 dvasininkų, šeštadienį priėmusių purpurinius biretus (kampuotas kepuraites) ir auksinius žiedus, yra jaunesni negu 80 metų, todėl teisę rinkti popiežių turinčių kardinolų padaugėjo iki 125. Penki vyresni vyrai buvo pagerbti už savo ilgametę tarnystę Bažnyčioje.

Tarp naujų kardinolų elektorių, kurių vardai buvo paskelbti praeitą mėnesį, esama dvasininkų iš Italijos, Prancūzijos, Portugalijos, Etiopijos, Naujosios Zelandijos, Vietnamo, Meksikos, Mianmaro, Tailando, Urugvajaus, Ispanijos, Panamos, Žaliojo Kyšulio, ir Tongos. Devyni iš jų yra besivystančių šalių atstovai.

Kardinolai ir Mianmaro, Tongos ir Žaliojo Kyšulio buvo paskirti pirmąkart.

Paskirtasis kardinolas Alberto Suarezas Inda (Albertas Suaresas Inda) iš Morelijos miesto Meksikoje dirbo regione, kuriame siaučia narkotikų kontrabandininkų kartelių smurtas. Kardinolas Francesco Montenegro (Frančeskas Montenegras) iš Sicilijos aktyviai prisidėjo padėdamas migrantams, pasiekiantiems Italijai priklausančią Lampedūzos salą po pavojingos kelionės iš Šiaurės Afrikos.

“Pašauktieji tarnauti Bažnyčios valdytojais privalo pasižymėti stipriu teisingumo pojūčiu, kad bet kokio pavidalo teisingumas taptų nepriimtinas”, – pabrėžė Pranciškus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: