© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Popiežius Pranciškus pirmadienį surengė savo pirmąją oficialią kelionę už Romos ribų, atvykęs į netoli Sicilijos esančią Lampedūzos salelę, tapusią pirmu saugiu uostu tūkstančiams neteisėtų migrantų, plaukiančių jūra iš Šiaurės Afrikos į Europą.

Pasirinkti pirmosios svarbios kelionės tikslu Lampedūzą yra labai simboliška Pranciškui, kuris žadėjo per savo pontifikatą sutelkti dėmesį į neturtingųjų problemas ir ragino Bažnyčią grįžti prie savo tradicinės misijos – jiems tarnauti.

Į tą salą Šventasis Tėvas atvyko įpusėjus vasarai, kai prie Lampedūzos krantų nuolat plaukia sausakimši migrantų laivai.

Vos už 113 kilometrų nuo Tuniso esanti Lampedūza – apsnūdusi salelė, kurios žmonės gyvena daugiausiai iš žvejybos ir turizmo – tapo vienais iš pagrindinių vartų į Europą plūstantiems skurdiems ir vilties netekusiems migrantams, rizikuojantiems savo gyvybėmis, kelianti per jūrą perpildytais ir nesaugiais žvejybos laivais bei kitokiais laiveliais.

Kiek žinome, per daugelį metų tūkstančiai jų žuvo pakeliui, o nežinomas skaičius dingo be žinios.

Atskridęs iš Romos į Lampedūzos oro uostą, popiežius pakrančių sargybos laivu išplaukė į jūrą iš pagrindinio jūrų uosto, lydimas 120 vietos žvejybos laivų, ir nuleido ant vandens vainiką, skirtą atminti žuvusiems pakeliui į šią salą.

Jis taip pat susitiks su imigrantų organizacijų atstovais ir aukos mišias stadione, kuriame buvo įrengtas migrantų registracijos centras, priglaudęs tūkstančius žmonių, palikusių savo tėvynę dė Arabų pavasario neramumų Šiaurės Afrikoje 2011 metais, kai kiekvieną dieną į Lampedūzą atplaukdavo dešimtys laivų, gabenančių šimtus ar net tūkstančius migrantų.

Nors nuo to laiko pabėgėlių srautas sumažėjo, jis visiškai nesiliovė.

Kaip rodo Jungtinių Tautų (JT) statistika, per šių metų pirmąją pusę pietų Italijos krantus pasiekė beveik 8 tūkst. migrantų ir prieglobsčio ieškančių asmenų, o didžioji dauguma jų atvyko iš Šiaurės Afrikos, daugiausiai iš Libijos.

JT nurodė, kad žinoma apie 40 žmonių žūtį šiais metais plaukiant iš Tuniso į Italiją. Aukų skaičius sumažėjo, lyginant su praeitais metais, kai buvo pranešta apie beveik 500 žuvusių arba dingusių žmonių, o šis padėties pagerėjimas siejamas su geresne veiksmų koordinacija tarp Italijos ir kaimyninės Maltos valdžios.

Sekmadienį, pontifiko viešnagės išvakarėse, Italijos pakrančių sargyba išgelbėjo 120 migrantų, tarp kurių buvo besilaukiančių moterų ir vaikų, kai jų laivo varikliai sugedo, likus apie septynioms jūrmylėms (13 kilometrų) nuo salos pietrytinių krantų.

Pranciškus susitiks ne vien su migrantais, bet ir pačios Lampedūzos gyventojais, kurių sala pastaruoju metu tapo panaši į pabėgėlių centrą, o kalvose aplink uostą pridygo improvizuotų stovyklų.

Kelis kartus šios krizės įkarštį 2011 metais vietos gyventojų, kurių Lampedūza turi apie 5 tūkstančius, tapdavo mažiau negu migrantų, laukiančių prie uosto arba pagrindiniame registracijos centre, kol jie bus išvežti į Siciliją arba žemyninę Italiją.

Nors vietos gyventojai ne kartą reiškė pasipiktinimą ir nusivylimą dėl migrantų antplūdžio ir Italijos valdžios neveiklumo, jų santykiai su atvykėliais buvo gana geri – Lampedūzos žmonės dažnai savanoriškai aprūpindavo atvykėlius maistu arba suteikdavo kitokią pagalbą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: